Kafkasya’da Yaprak Düşse Türkiye’de Fırtına Koparmalıyız

0
1014

Adigey Fesh Ediliyor, Abhazya’da Provokasyonların Arkası Kesilmiyor, Çeçenistan’da Katliam Durmaksızın Sürüyor 

Geçtiğimiz Ocak ayında Abhazya’da Ermeni dilinde eğitim yapan bir okula bomba atıldı. Abhazya devlet yetkilileri ve Ermeni cemaatinin ileri gelenleri yaptıkları açıklamalarla bunun Abhaz-Ermeni gerginliği çıkarmak isteyen güçlerin, en başta da Gürcistan’ın bir kışkırtması olduğu açıklamasında bulundular. Abhazya’da yaşayan halkların çok dikkatli olması çağrısını yinelediler. 

Biz de Jineps gazetesi heyeti olarak Türkiye’de Ermenice-Türkçe yayın yapan Agos gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’e, bu konudaki görüşlerini almak için Kafkas-Abhaz Dayannışma Komitesinden bir heyetle ziyarette bulunduk. 

Dink Abhazya’da Abhaz ve Ermeni toplumlarının barış içinde yaşadıklarını ancak ABD tarafından eğitilen “Orman Kardeşliği” gibi paramiliter Gürcü grupların, bu barışı dinamitlemek ve Abhazya’da yaşayanları birbirine düşürmek için kanlı oyunlar peşinde olduklarını ancak ne Abhazların, ne de Ermenilerin bu oyuna düşmeyeceklerine inandığını belirtti. 

Dink ayrıca Gürcistan’ın Cevahiri (Cavah) bölgesinin %90’nının Ermeni nüfustan oluştuğu, Gürcü hükümetiyle bölge halkı arasında zaman zaman bağımsızlık istemi dahil birçok soruna bağlı olarak gerginlikler çıktığını kaydetti. Ermeni hükümetinin ise Cevahiri halkına hep demokratik haklarını koruyan bir çerçevede sükunet içinde yaşamaları çağrısında bulunduğunu bildirdi. 

H.Dink “Cevahiri liderleri ve bölge valisi ile yaptığım görüşmelerde asıl sorunun Ahıska Türklerinin bölgeye yerleştirilmek istenmesinden kaynaklandığı yönünde bilgiler edindim.” dedi ve ayrıca eğer bölgede savaş çıkarsa bu nedenle çıkacağını da ekledi. 

Barış Girişimi Kurucu Üyelerinden olan H. Dink Abhazya’daki bu gelişmelerden de üzüntü duyduğunu ifade etti. Soruna yönelik olarak kendilerinin yapabileceklerini şöyle özetledi; 

1- Abhazya ve Kafkasya’da barış ortamının oluşturulması için elimizden geleni yapacağını, 

2- Ermenistan’dan enformasyon çabalarına girerek olayın oradan nasıl algılandığını, hükümet ve kamuoyunun nasıl baktıklarını öğreneceğini, 

3- Biz Türkiye diasporasındaki Çerkes ve Ermenilerin bu tür oyunlardan uzak durulması ve barışın korunması çağrıları yapabileceklerini, 

4- Medya olanaklarını kullanarak kamuoyuna barış çağrısı ve bilgileri aktarabileceğini söyledi. 

En kısa zamanda Jineps ve Agos olarak Abhazya, Ermenistan ve Türkiye kamuoylarına Kafkasya’da “Büyük Güçler”in klasik halkları birbirine düşürme politikalarına karşı uyanık olunması, provokasyonlara dikkat edilmesi gerektiği yönünde ortak açıklamalarda bulunmaya karar verildi. 

Görüldüğü üzere Kafkasya üzerine oynan oyunların biri bitmeden bir diğeri start alıyor. Türkiye Çerkesleri olarak başta Adıgey’in feshinin engellenmesi, Çeçen Halkına karşı yürütülen ve soykırım düzeyine varan kirli savaşa artık bir son verilmesi ve Abhazya’ya dönük izolasyonist politikalardan bir an önce vazgeçilmesi gibi hususlarda derhal inisiyatif almamız, girişimlerde bulunmamız gerekiyor. Tabiri caizse Kafkasya’da yaprak düşse, burada fırtına koparmamız gerekiyor, zira Anavatandaki kardeşlerimizin buna ihtiyacı, bizimse doğru politikalar ve önderliklerle bunu gerçekleştirme gücümüz var. 

 

Sayı : 2006 02