Kafkasya’dan kısa kısa…

0
517

“ADIGE XASE” Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nin başkenti Çerkessk’te olağanüstü toplandı 

Geçen Ocak ayı içinde Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nin başkenti Çerkessk’te olağanüstü III. Çerkes Halk Kongresi yapıldı. Çerkessk’te Devlet Drama tiyatrosu binasında yapılan III. Olağanüstü Çerkes halk kongresine Habez, Adıge Hable bölgelerinden, aynı zamanda Çerkessk şehrinden delegeler katıldı. Halk kongresinin gündeminde, Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’ndeki ağır sosyo-politik ve sosyo-ekonomik durum yer aldı. “Adıge Xase”nin durumu hakkındaki tartışmalar, belirlenen ana gündem maddesinin görüşülmesine engel oldu. “Xase” yeni Federal kanuna göre kayıtlara geçirilmediği için kanunsuz bir organizasyon durumunda kaldı. Bu nedenle kongrede yeni bir “Adıge Xase” sivil organizasyonu oluşturulması kararı alındı. 

  

Mashadov’un ailesi Avrupa Parlamentosu’na başvurdu 

Çeçen İçkerya Cumhuriyeti’nin şehit Devlet Başkanı Aslan Mashadov’un ailesinin, Rusya Federasyonu yetkililerinin Mashadov’un naaşını kendilerine teslim etmesi için Avrupa Parlementerler Meclisi’ne (AKMP) mektup gönderdiği açıklandı. Mektupta özetle şöyle denildi: 

“Rus gizli servisleri tarafından 8 Mart 2005’de Tolstoy-Yurt köyünde öldürülen Çeçen İçkerya Cumhuriyeti’nin eski Devlet Başkanı Aslan Mashadov’un ailesi olarak sizlere başvuruyoruz. 

Sizden yetki ve makamlarınızı : 

  1. Rusya Federasyonu liderliğinin, aile reisimiz AslanMashadov’uncesedini dini inançlarımıza ve geleneklerimize göre gerekli şekilde gömülmesi için geri vermesini;  
  2. Rusya Federasyonu liderliğinin, aile reisimiz AslanMashadovhakkındaki yalanlarından ve attığı iftiralardan, cinayetinden ve cesedinin televizyonda o şekilde gösterilmesinden dolayı alenen özür dilemesini;  
  3. AslanMashadovcinayeti ile ilgili uluslararası bir soruşturma açılmasını;  
  4. RusyaFedrasyonuLiderliği’nin Aslan Mashadov cinayetinin organizatörlerini ve cinayeti işleyenleri uluslararası adalete teslim etmelerini temin etmenizi talep ediyoruz.” 

  

Siemens, Ingur-GES elektrik istasyonundaki çalışmalarını durduracağını iletti 

Alman şirketi Siemens yetkilileri, Abhaz ve Gürcü sınırındaki bulunan elektrik istasyonundaki Ingur-Ges çalışmalarından vazgeçeceğini iletti. Şirketin bu kararına sebep olarak, son zamanlarda bölgedeki çalışanlara yapılan saldırılar gerekçe gösteriliyor. Bu saldırıların son örneği ise, geçen Aralık ayında Siemens çalışanın bulunduğu araca, ABD’li uzmanlarca eğitilen Gürcü teröristlerin gerçekleştirdiği silahlı saldırı sonucu bir güvenlik şefinin öldürülmesiydi. 

  

Abhazya Televizyonu belgesel çekimini tamamladı 

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Radyo ve Televizyon Kurumu muhabirlerinden Sırma Aşıpha, Türkiye’de yaşayan Abazalarla ilgili televizyonda ve radyoda yayınlanacak olan belgesel için yaptığı röportaj ve çekimleri tamamlayarak Türkiye’den ayrıldı. Türkiye’de İstanbul, Adapazarı Merkez ve köyleri, Gebze, İzmit ve Ankara’da çok sayıda Abaza ile görüşmeler gerçekleşti. 

  

UNİCEF’ten Kafkasyalı çocuklara yardım çağrısı 

UNICEF tarafından yapılan çağrıda, aralarında Abhazya, Güney Osetya ve Çeçenistan’ın da yer aldığı 29 bölge, insani yardıma muhtaç kriz bölgesi sayıldı. UNICEF, donör ülkelerden, Çeçenistan’daki çocuk ve kadınlara 7,5 milyon dolar, Abhazya ve Güney Osetya çocuklarına 1,5 milyon dolarlık ödenek talebinde bulundu. 

Çeçenistan’a yapılacak yardımların öncelikle sağlık sisteminin iyileştirilmesine yönelik olacağı, Çeçenistan, İnguşetya ve Dağıstan’da bin öğretmene ihtisas imkanı sağlanacağı, adı geçen 3 cumhuriyete 30 bin kitap ve bin 350 adet okul sırası sağlanacağı ifade edildi. 

  

Sayı : 2006 02