Samsun BKD “Kafkas Gecesi” Düzenledi

0
586

Samsun Birleşik Kafkas Derneği (BKD), 24 Aralık 2005 tarihinde Fuar içi Derya 2 Düğün Salonu’nda saat 19.00’da, üye ve hemşehrilerimizin tanışması ve dayanışması amacıyla bir “Kafkas Gecesi” düzenlemiştir. Gecenin programı, şiir dinletisi, Son Sesler belgeselinin sinevizyon gösterimi, çekiliş ve mahalli düğünden oluşmuştu. Gecede bir konuşma yapan Dernek Başkanı S.Ahmet Gültekin özetle şu görüşleri ifade etti: 

“…Şehir yaşantısının hepimize dayatmış olduğu yüksek tempolu ve içe dönük yaşama biçimi bizi birbirimizden her gün biraz daha uzaklaştırmaktadır. Aynı şehirde yaşamamıza rağmen yakın akrabalar bile bazen birbirini aylarca göremiyor. Düğün ve cenaze gibi toplumsal olaylarımız da olmazsa bu ilişkiler daha da kopacaktır. Derneğimizin zaman zaman düzenleyebildiği bu tür dayanışma geceleri bu ihtiyacı karşılamaya yöneliktir. 

Hepinizin de yakından bildiği gibi Rus Çarı Putin’in Mavi Akım Projesi’nin açılışı için Samsun’a gelişini biz oturarak seyretmedik. Derneğimiz törenden dört gün öncesi yapmış olduğu basın toplantısı ve diğer etkinlikleri ile Putin’in şahsında sembolleşen Rus emperyalizmine dur demiştir. Dernek merkezimizde gerçekleşen basın toplantısı ve diğer etkinliklerimiz Samsun’da ve yurt genelinde olumlu tepkiler alırken ve desteklenirken, başta Rusya olmak üzere bazı çevrelerce de rahatsızlık verici bulunmuştur. Buna istinaden yapılan ihbar sonucu 16 Kasım gecesi dernek merkezimiz didik didik aranmış ve ben dernek başkanı olarak gözaltına alınmıştım. Gözaltında bana yapılan suçlama “Rusya devlet başkanına hakaret” idi. Bu bir işgüzarlık idi. Rusya lideri kendi ülkesinde bizim söylediklerimizden daha ağır eleştirilere uğrarken, bizim onurlu, demokratik tavrımız daha fazla dikkat çekti ve soruşturmaya tabi tutuldu. 

Son 10-15 yılda Kafkasya’nın Çeçenya bölgesinde süre gelen savaşı ve 250 bin kardeşimizin katledilmesini, 200 bini aşkın insanımızın da topraklarından sürülmesini görmezlikten gelemezdik. Osetya ve Kabardey Balkar’da yapılan provokasyonları deşifre ederek uyarılarda bulunmak bizim en doğal hakkımızdır. Adigey’de benzer provokasyonlarla ateşe sürüklenmeye çalışılıyor. Bütün bunlar Moskova merkezli iğrenç kirli savaş senaryolarıdır. 

Değerli hemşehrilerimiz, tüm bu olup biten olumsuz olaylara karşı çıkmak zorundayız. Susmamalıyız ve gerekli demokratik tepkimizi çekinmeden ortaya koymalıyız. 

…Afganistan’dan Irak’tan ve benzeri ülkelerden gelen savaş mağduru herkesi mülteci olarak kabul eden Türkiye neden Çeçen kardeşlerimizi mülteci kabul etmiyor? Bu olayı da kınıyoruz. İstanbul Kafkas Çeçen Komitesi’nin ve Çeçen Derneği’nin tüm çabaları sonuçsuz kaldı. Ama yine de bir şeyler yapılabilmeli. Herkesi ve tüm ilgili kurumlarımızı göreve çağırıyorum. 

… Jineps adında bir gazetemiz var. Birinci sayısını çıkardı. Bağımsızlık, Demokrasi, Özgürlük ve Birlik şiarı ile yayın hayatına başlayan Jineps gazetesi derneğimizde ve buradaki standımızda mevcut. Her ay tek tek de alabilirsiniz. İsterseniz abone de olabilirsiniz.” 

  

Sayı : 2006 02