7.1.2006 tarihinde Kafkas Çeçen Kültür Derneği’nde düzenlenen Faruk KUTLU Resim Sergisi açılışında gazetemiz JİNEPS için Demir YAVUZ’un sayın ressamımızla yapmış olduğu röportajı sunuyoruz.
JİNEPS– Sayın Kutlu, öncelikle kendinizi kısaca tanıtır mısınız? Doğum yeriniz, öğrenim durumunuz nedir?
F.KUTLU- 1962 Kahramanmaraş-Göksun-Çardak doğumluyum. Çeçenim, Enginoy kabilesindenim. İlk, orta ve lise öğrenimimi Göksu ilçesinde tamamladım. 1978-1984 tarihleri arasında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi, Resim Bölümü’nde okudum . Mezun olduktan sonra bir süre Milliyet Gazetesi’nde çalıştım. Beş yıl kadar da Doğan Ofset’te çalıştım. Bu arada resim çalışmalarımı hep sürdürdüm.
JİNEPS- Resim sanatına ne zaman ve nasıl başladınız?
F.KUTLU- Resim sanatına resme başlayayım diye başlamadım. Ben kendimi bildim bileli resimle uğraşıyorum.
JİNEPS- Resimlerinizle ilgili size yöneltilen unutamadığınız eleştiriler nelerdir?
F.KUTLU- Bana yöneltilen en büyük eleştiri “ Sen bundan daha iyisini yaparsın” oldu. Bu eleştiri beni çok farklı yerlere götürdü. Ben zaten bundan daha iyisini yapsam onu getirirdim diyemeden her resim akımının peşinden sürüklendim. Şimdi ne hissediyorsam onu yapıyorum.
JİNEPS- Sırf Kafkas motifli resimler yapmıyorsunuz, biliyoruz. Resimlerde neyi vurguluyorsunuz?
F.KUTLU- Kafkas Çeçen Kültür Derneği’nde sergilenen resimlerde her şeyden önce hiçbir siyasi mesaj yok. Kafkas resimlerinde vurgu şu: Hepimiz göçü-sürgünü; anlatılanlarla, okuduklarımızla, gördüklerimizle, hissettiklerimizle kafamızda biçimlendiriyoruz. Ben de kafamda herkes gibi biçimlendirip sonra resme döküyorum. Tuvale yansıyan resim, herkesin kafasındakilerle çakışıyor bir yerde. Bunlar da dramatik görüntüler oluşturuyor. Çünkü sürgün dramatik bir olay.
JİNEPS- Her türlü sanatta topluma bir mesaj vardır. Sizin resimlerinizdeki mesaj nedir? Soruyu bir de böyle sorayım.
F.KUTLU- Bu resimlerde sadece Çeçenler yok, Kafkasya’dan göç etmiş bütün halklar var. Görsel iletişimin bu kadar yaygın olduğu günümüzde, biz Kafkas halklarının imajları da olmak zorunda. Kafkaslılar olarak geleceğe hiçbir görsel mesaj sunamaz isek, bir sanat eseri bırakamaz isek, yok olma sürecimiz iki kat daha hızlı olacaktır. Bize ait şiirler, romanlar, imajlar, müzikler, danslar, oyunlar, müzikaller, hata TV dizileri olmak zorunda. Biz kendimizi sadece Kafkas oyun ekipleriyle ifade etmekle yetinemeyiz.
JİNEPS- Dilimizi, kültürümüzü aktarabilmek anlamında ölümsüz eserler vermek diyebilir miyiz vereceğimiz mesaj.
F.KUTLU- Tabii, tabii.
JİNEPS- Kafkas Çeçen Kültür Derneği’ndeki böyle bir etkinliğe ilişkin duygularınızı öğrenebilir miyiz. Yanılmıyorsam bu dernekte resimleri sergilenen ilk ressam konuksunuz?
F.KUTLU- Benden sonra Sayın Hayri Ersoy da gelecek, söyleşiye katılacak, kitaplarını imzalayacak. Derneğimizde böyle bir etkinlik düzenlenmesinden oldukça memnunum. Bu sergiyi başka derneklerimizde de, başka illerde de tekrarlamak isterim.
JİNEPS- Resimlerinizi satmaya düşünüyorsunuzdur. İlgililer size nasıl ulaşabilir?
F.KUTLU- E-maille de ulaşabiliyorlar bana ( farukkutlu@yahoo.com). Ayrıca güncellenmeyi bekleyen bir de web sitem var ( www.farukkutlu.com )
JİNEPS- Gazetecilik mesleğinde uzun süredir çalıştığınızı söylediniz. Bu deneyiminizle sizce JİNEPS nasıl bir gazete?
F.KUTLU- Entelektüel ve kültürel düzeyi yüksek derinlikli bir bakışı var. Aydınlık bir tavır da olduğu kesin. Kafkasyalıları genel olarak kapsamasının kıymeti ileride daha çok anlaşılacaktır. Yeni ve modern bir biçimi var. Başarılar diliyorum. Elimden gelen katkıları vereceğimden emin olabilirsiniz.
JİNEPS- Tabii ki. Eserlerinizden dolayı JİNEPS olarak sizleri kutluyor, başarılarınızın devamını diliyoruz.
F.KUTLU- Çok teşekkür ederim. Ben de sizlere başarılar diliyorum.
Sayı : 2006 02