Ulusal Sorunlar İspanya’yı Çatırdatıyor

0
1090

İspanya Ocak ayını son dönemlerde olmadığı kadar gergin geçirdi. İspanya’nın en zengin özerk bölgesi Katalonya’nın anayasada millet statüsüne çıkartılma talebi, özellikle aşırı sağcı generallerin tepkisi ile karşılaştı.  

Onlarca etnik topluluğun bulunduğu İspanya’da 1978’de kabul edilen anayasa ile 17 özerk bölge kurulmuştu. iç yönetimlerinde ve yargı yetkilerinde bazı özel hakları bulunan bu özerk bölgelerin bazıları kendi güvenlik güçlerine de sahip. Hatta Katalonya Özerk Bölgesi’nin bazı ülkelerde kendi temsilcilikleri de bulunuyor. Kafkas halkları ile akraba oldukları hususunda ciddi bilimsel emareler bulunan Basklıların bir bölümü de yıllardır ETA örgütü vasıtası ile İspanya’dan bağımsızlık talebi ile silahlı mücadele yürütüyor. 

İşte böylesi bir yapı ile yoluna devam etmeye çalışan İspanya geçen Ocak ayını gergin geçirdi. Katalonya’da ezici çoğunlukla alınan meclis kararıyla merkezi yönetimden, Katalanlar’a Anayasa’da millet statüsü verilmesi, ayrıca limanlarını işletmek, vergi toplamak hakları talep edilmişti. Özellikle 6.5 milyonluk Katalan nüfusun ayrı bir millet statüsüne sahip olması ihtimali diktatör Franco döneminde orduya alınan ve şimdilerde üst rütbelere ulaşan aşırı sağcı subayların tepkisine yol açtı. Türkiye’deki kimi tepkileri hatırlatırcasına “İspanya’da tek ulus, tek devlet var. Aksinin iddiası ülkeyi böler, o zaman da Anayasal hakkımızı kullanır, müdahale ederiz” diyen İspanyol Kara Kuvvetleri Komutanı, Türkiye’de karşılaşmayacağı bir tavırla karşılaştı ve görevinden alındı. Üstelik durumları şüpheli görülen veya açıktan Kara Kuvvetleri komutanına destek olan bir çok üst düzey subay ile birlikte… 

Uzun lafın kısası sonuçta Katalanların istediği oldu ve millet statüsünü iktidardaki sosyalist partinin de desteği ile aldılar. Ancak AB üyesi bir ülkede bile her türlü ulusal talebi “bölücülük” olarak damgalayan ve hatta darbe tehditleri savuranların var olabilmesi, Türkiye’deki benzer sorunların tek ve nihai çözüm adresi olarak AB’ye katılımı gösterenlerin iddialarını bir hayli zayıflattı. 

  

Sayı : 2006 02