Çeçenler’in Sibirya’ya Sürgünü ve Dünya Çeçenya Günü Anıldı

0
521

23 Şubat 2006 tarihinde, (19.00-21.00) saatleri arası Kafkas Çeçen Kültür Derneği’nin İstanbul Aksaray’daki merkezinde Çeçen-İnguş’ların (Waynahlar) 23 Şubat 1944 yılında topluca Sibirya’ya sürgün edilmelerinin 62.yılında anma gecesi düzenlendi. 

1994 yılında Rusya Federasyonu’nun Çeçenya’yı işgali ile başlayan savaşta Türkiye’ye getirilen ve daha sonra kaderlerine terk edilen, halen Fenerbahçe, Ümraniye ve Beykoz’daki derme çatma barakalardan oluşan kamplarda yaşayan, aralarında milletvekillerinin de bulunduğu 60 civarındaki Çeçen Mülteci de anma gecesinde hazır bulundu. Oturacak yerin kalmadığı oldukça kalabalık geceye, JİNEPS yayın kurulu üyeleri ve çalışanları da katıldı. Basın mensupları, Dernek Yönetim Kurulu ve bir kısım üyeler dışında eski dernek yöneticilerinden ve çevresinden geceye katılımın olmaması dikkat çekti. 

Dernek Başkanı Av. İhsan Berkhan’ın açılış konuşmasıyla başlayan gecede sürgünlerde, savaşlarda hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı. Türkçe okunan basın bildirisi  mültecilerin anlaması için anında Çeçence’ye çevrildi. Çeçen tarihsel sürecini ve sürgünü konu alan sinevizyon gösteriminin ardından, aralarında bir dönem Çeçenya’da milletvekilliği de yapmış mültecilerin de bulunduğu konuşmacılar, sürgüne ilişkin duygu, düşünce  ve anılarını katılımcılarla paylaştı. 

Çeçen mültecilerin sorunlarının neler olduğuna ilişkin bir soruya; “Mültecilerin güvenlik ve asgari yaşam koşulları garanti altına alınarak atavatan Çeçenya’ya dönüşlerinin sağlanması en sağlıklı çözümdür. Eğer bu olanaklı değilse Türk Vatandaşlığına geçirilmeleri gerekir”  diyen Başkan, “Bu şekilde kimliksiz, terkedilmiş, çalışma izinleri ve sosyal güvenceleri 

olmayan, çocuklarının diploma alamadığı, yardımlarla zar zor geçimin sağlandığı bu durumun acil çözüm beklediğini, bu konuda  hükümetlerin çözüm üretmek zorunda olduğunu, bu çözümün takipçilerinin de başta Çeçen asıllılar olmak üzere Türk vatandaşları olduğunu” da belirtmiştir. 

“Sürgünler, katliamlar, insanlık dışı uygulamalar tekrarlanmasın istiyor isek, birlik  olmasını da bilmeliyiz” diyen Başkan, basına ve tüm  katılımcılara  teşekkür ederek konuşmasını bitirdi. 

 

Sayı : 2006 03