Ziwawa (Abazaca Yağmur Duası)

0
642

Havaların kurak gittiği mevsimlerde yağmur duası yapmak için köydeki çocuklar bir araya toplanarak, büyükçe bir bebek veya kürekten yapılan yapma insan figürü ile   özel ZİWAWA şarkısını söyleyerek ev ev dolaşır ve yiyecek toplarlar. 

ZİWAWA’yı organize eden kişi köyden hiç kimseye haber vermeden çocukları toparlar ve onları duaya başlatırdı. Bu kişi, çocuklara yardım edebilecek ve onların topladığı malzemeleri pişirebilecek biri olurdu. Duayı bilen köy halkı da kapılarına gelen çocuklara hiçbir soru sormaz ve hemen ellerinde hazır olan malzemelerden verir, dualar ederek uğurlarlardı. Haber verilmemesi ve soru sorulmaması bir kuraldı. Buna uyulmadığında tılsımın bozularak duanın kabul edilmeyeceğine inanılırdı. Malzemeler genellikle yapımının kolay olması nedeni ile yağ, yumurta, tuz ve undan oluşurdu. 

Hazırlanan ZİWAWA  esir kral kızını temsil ettiği ve çok susamış olduğu için evler dolaşılırken ara sıra ıslanır, evlerden ayrılırken de bir maşrapa su atılırdı üzerlerine. Her evin kapısında ZİWAWA özel şarkısı söylenirdi. Toplanan malzemelerle bir dere kenarına gidilir, yemekler pişirilir ve çocuklara yedirildikten sonra temsili ZİWAWA ile birlikte yüzülür ve esir ZİWAWA yerine ulaşsın diye suya bırakılırdı. Yani esaretten kurtulurdu. 

ZİWAWA ZİWAWA                                   ZİWAWA ZİWAWA 

ZARİ KOAKA MIRKALTIŞ                    AH ZAVALLI GÜZEL KIZ 

AH YIPHA DZIŞA DAKIYT                     KRALIN KIZI ÇOK SUSADI 

DZI KHUCIK DZI KHUCIK                     NE OLUR BİRAZ SU,BİRAZ SU 

DZI KHUCIKLA DAHZITİYWAM         AZ SUYLA TESLİM EDEMEYİZ 

DZI DUULA DAHTİYWOEYD                ANCAK BOL SU (YAĞMUR) İLE TESLİM  

                                                                        EDEBİLİRİZ 

  

  

Sayı : 2006 04