Aydınlardan Fransa’ya Tepki

0
493

Türkiye’den bir grup aydın, Ermeni soykırım tezlerinin inkarını suç sayan yasa teklifinden duydukları kaygıyı içeren bir yazıyı Fransız Liberation Gazetesi’ne gönderdi. 

Yazı; Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. Baskın Oran, Prof. Dr. Halil Berktay, Prof. Dr. Murat Belge, Müge Göçek, Elif Şafak, Etyen Mahcupyan, Hrant Dink ve Ragıp Zarakolu tarafından kaleme alındı. Yazıda, önümüzdeki günlerde Fransız Parlamentosu’nda tartışılacak Ermeni soykırım tezlerinin inkarını suç sayan yasa önerisi türünden girişimler karşısında son derece kaygılı olunduğu vurgulanarak, şöyle denildi: 

‘‘İki farklı ve ulusal bellek aynı olayı zıt algılamaya başladıkları zaman, bu kutuplaşma karşılıklı monologları daha da güçlendirir; Fransa bunu çok iyi bilmesi gereken bir ülkedir. Bu durumda herkes içgüdüsel olarak kendi takımına hak vermeye başlar. Türklerin ve Ermenilerin kısır biçimde karşı karşıya gelmelerini aşmamız, iki belleğin karşılıklı olarak birbirine aktarılması suretiyle bunu insani bir diyaloğa ve ortak tarihe dönüştürmemiz gerekiyor. Bu amaca ancak ifade ve tartışma özgürlüğüyle, tüm bilgilerin serbest dolaşımıyla ulaşabiliriz.’’ 

 

Sayı : 2006 06