Çeçenistan’da Savaş Karşıtı Gösterdi

0
485

İnsan hakları merkezi “Memorial” ve “Grajdanskoe Sodeystviye” Komitesi, 25 Mayıs 2005 günü Çeçenistan’ın Başkenti Coharkale’de bir gösteri yaptı. 

Gösterinin hedefinin, Çeçenistan Cumhuriyeti’nde insanların kaçırılmasını protesto etmek olduğunu bildiren Memorial ve Grajdanskoe Sodeystviye, yönetimden Garajdanskoe Sodeystviye Komitesi üyesi Bulat Çilayev’in serbest bırakılması konusunda talepte bulundu. 

Grajdanskoe Sodeystviye Komitesi’nin sağlık projesi katılımcılarından Bulat Çilayev, bu yıl 9 Nisan’da Çeçenistan’ın Sujensk bölgesinde kimlikleri bilinmeyen güçler tarafından yerel halktan Aslan İsrailov’la birlikte kaçırılmıştı. Sernovodsk şehri çıkışında aralarında Ruslar’ın ve Çeçenler’in de bulunduğu söylenen maskeli ve silahlı bir grubun saldırısına uğradıkları söylenen Çilayev ve Aslan İsrailov’dan o günden beri haber alınamıyor. 

İnsan hakları merkezi Memorial üyelerinden alınan bilgiye göre, Bulat Çilayev ve Aslan İsrailov’un akrabaları, bütün askeri ve yönetim organlarına başvurdular. Fakat, kaçırılan kişilerin akıbetleri hakkında hiçbir şey öğrenmeleri mümkün olmadı. Bunun dışında Grajdanskoe Sodeystviye Komitesi Başkanı Svetlana Gannuşkina da Çeçenistan’ın askeri ve yönetim organlarına Çilayev’in bulunması için yardım talebiyle başvurdu. Fakat bir sonuç alamadı. Bütün devlet organları Çilayev ve İsarailov’un kaçırılması olayıyla ilgileri olduğunu reddediyor. Kaçırılanların nerede oldukları ve akıbetleri konusunda hiçbir bilgi yok. 

  

Sayı : 2006 06