Çerkesler’in yas günü olan 21 Mayıs, bu yıl da çeşitli etkinliklerle anıldı.
Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen Çerkesler, bir kısım atalarının sürgünde ilk ayak bastığı yerlerden biri olan Kefken sahillerine geldiler. Karaağaç köyü mezarlığı, sürgünün anısına yapılmış anıt nedeniyle Çerkesler arasında “Anıt Mezar” olarak biliniyor. Mezarlıkta başlayan anma programı sürgünde yitirilenler anısına çelenk bırakılan Çam Konak köyünde devam etti.
Kafkas Dernekleri Federasyonu (Kaf-Fed) ve diğer derneklerin katıldığı anmada, ilçe kaymakamı Sn. Mehmet Sarıcan, Kaf-Fed başkanı Sn. Cihan Candemir ve Karaağaç köyü muhtarı, günün anlam ve önemini anlatan konuşmalar yaptı.
Cihan Candemir; özetle “Bugün burada toplanmamızın değişik anlamları var, tarihi bir gerçeği canlı ve diri tutmak için buradayız. Biz, dilimizi, kültürümüzü yaşatmak için buradayız, uğradığımız haksızlıkları dile getirmek için buradayız, tüm bunları barış içinde savaşmadan yapmalıyız, atalarımızın çektiği acıları unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.
Mehmet Sarıcan; kendisinin de Kuzey Kafkas kökenli olduğunu belirterek sözlerine başladı ve özetle; “Bizler barışçıl bir toplumuz, barış içerisinde anadilimizi ve kültürümüzün yaşamasını istiyoruz” dedi. Sarıcan, ilçede yaşanan trajedinin tarihçesinden bahsederken 1867-1878 yılları arasında Abhazya’dan gelen kafilelerden deniz kazaları, salgın hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiren 1692 kişilik bir mezarlığın olduğunu ve sahilde de bir çok cesedin kaybolduğunu aktardı.
Etkinlik sonunda güneşin batmasıyla yüzlerce insan sahilde ellerinde meşaleler ile yaptıkları yürüyüş sonrası büyük Nart ateşini yaktı ve ateş sönünceye kadar alkışlamayı sürdürerek anmayı noktaladı.
Sayı : 2006 06