Rusya Federasyonu Gizli Cezaevleri Kurmakla İtham Edildi  

0
477

Gizli Cezaevlerini Sadece ABD kurmamış

Uluslararası Helsinki Federasyonu (UHF), CIA’nın gizli işkence merkezleriyle ilgili soruşturma yapan Avrupalı müfettişlere, Çeçenya’daki gizli cezaevlerini de araştırmasını tavsiye etti. UHF’nin, Avrupa Konseyi soruşturma ekibinin başkanı senatör Dick Marty’ye açık mektubunda, Çeçenya’daki, Çeçen yetkililer ve Rus güvenlik güçlerince yönetilen gizli cezaevlerinin varlığıyla ilgili kanıt bulunduğu belirtildi. 

Helsinki Federasyonu, bu cezaevlerinin Rus yasalarının ve Rusya’nın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Uluslararası Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi’nden kaynaklanan yükümlülüklerinin ihlali anlamına geldiğini bildirdi. 

Federasyonun İcra Müdürü Aaron Rhodes, yasadışı gizli cezaevlerinin işkence ve hatta Çeçenya’da kaçırılan kişilerin öldürülmesinde de kullanıldığını söyledi. Rhodes, “Bay Marty tarafından yapılan soruşturmanın, bir Avrupa Konseyi üyesi ülkede hukuk devleti ve insan haklarının ihlali temelinde, bu mesele üzerinde durması gerektiğine inanıyoruz” dedi. 

Irish Times’ta çıkan bir habere göre; Avrupa Parlamentosu’nun 2005 yılı dünya geneli insan hakları raporu, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne Çin, Zimbabwe ve Çeçenya’daki insan hakları ihlallerini kınayan bir kararname sunmadığı için AB’yi eleştiriyor. 

Parlamento raporu, Avrupa Komisyonu ve Konseyi’nden Çeçenya’daki yasadışı idamlar, kaçırmalar, gözaltında işkence konuları ile birlikte orada insan hakları savunucularına yapılan saldırılar ve insan hakları ihlalleri konularını gündeme getirmesini istiyor. 

Raporda 2005 Şubat ayında parlamento tarafından kabul edilen bir kararnameye rağmen AB’nin Çeçenya’daki insan hakları ihlalleri ile ilgili kararnameyi desteklemeyi reddettiği de belirtiliyor. 

Rapor şöyle bitiyor : 

“Hala görünen şu ki, güçlü bir muhalefetle karşılaşıldığında insan haklarının bir çoğundan feragat ediliyor ya da diğer çıkarlar söz konusu olduğunda bu konu müzakere edilebilir bir hal alıyor.” 

Nalçik Olaylarında Can Verenlerin Cenazeleri Teslim Edilmiyor.  

Bu arada Rusya Federasyonu Başsavcı Yardımcısı Nikolay Sepel 17.08.2006 tarihinde Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nin başkenti Nalçik’te düzenlediği basın toplantısında,  13 Ekim 2005 tarihinde Nalçik baskınında hayatını kaybedenlerin cenazelerinin ailelerine verilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Sepel’e göre olaylar terör niteliğinde sayıldığından cenazelerin teslimi mümkün değil ve bu karar kesin. Sorulan soruları da yanıtlayan Sepel soruşturmanın ilk aşamasının sona ermek üzere olduğunu ve yakında mahkemeye sunulacağını da söyledi. 

  

Sayı : 2006 06