Kabardey-Çeçen Tek Yürek Tek Bilek

0
545

Aşağıborandere Köyü 

Kayseri Pınarbaşı’nda Uzunyayla’nın şirin, şirin olduğu kadar da bizlere örnek olabilecek bir köyü. Günlük hayatta birbirimize dahi tahammül etmekte zorlandığımız şu günlerde, bizlere nispet yaparcasına ve Birleşik Kafkasya’nın mümkün olabileceğine işaret edercesine 1875’ten bu yana Kabardeyler ve Çeçenler tek bilek, tek yürek, dostça ve kardeşçe birarada yaşar burada. 

Aşağıborandere, Kayseri ili Pınarbaşı ilçesine bağlıdır; il merkezine 105 km. ve ilçe merkezine 14 km. uzaklıktadır. Yurt genelinde bu köyden 300 hane bulunmakla birlikte, bu nüfusun 38 hanesi köyde, diğer kısmı ise Kayseri, Ankara, İstanbul, Antalya gibi değişik illerde hayatlarını sürdürmektedir. 

Aşağıborandere’yi diğer köylerden ayıran en büyük özellik ise eğitim ve öğretime verilen önemdir. Köyde okur-yazar oranı yüzde doksan beşlerdedir. Köyün geçimi büyük ölçüde hayvancılık ve tarıma dayanmaktadır. Alabalık yetiştiriciliği, tahıl ve şeker pancarı üretimi yapılmaktadır. 

Köyde karasal iklimin özellikleri hüküm sürmekte, yazları sıcak ve kurak; kışları ise soğuk, kar yağışlı ve uzun sürmektedir. 

Köyde ve köy dışında yaşayan köylüler; kurdukları ‘Aşağıborandere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ vasıtasıyla sosyal yaşamda standartları yakalamıştır. Köy derneğinin benimsediği slogan: “İnsanı diğer canlılardan farklı kılan en önemli özellik, yardımlaşma ve dayanışma ruhuna sahip olmasıdır. Bir köşede hayata küsmüş, ümidi tükenmiş birileri varsa dernek olarak bu kişilerin yari ve yardımcısıyız.” 

Ayrıca www.asagiborandere.com.tc internet sitesi ile, dünyanın dört bir yanındaki köy halkının birbirine ulaşması, köy resimleri ile hasret gidermesi sağlanmıştır. 

Mehmet YEŞİLYURT 

Aşağıborandere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği / Sekreter 

 

Sayı : 2006 06