Kısa Kısa Sanat…

0
470

**Türkiye’nin ilk Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-7 Mayıs’ta İstanbul ve Ankara’da yapıldı. Halkevleri, Sine-Sen, Basın-İş ve Sendika.Org’un düzenlediği I. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-7 Mayıs tarihleri arasında İstanbul ve Ankara’da yapıldı. “Neo-Liberalizme Karşı Direniş Öyküleri” temalı 20 ülkeden 40 filmin gösterildiği festival büyük ilgi gördü. Festivalde tüm dünya işçilerinin yaşam ve mücadelelerinden anlatımlar yer aldı. Değişik başlıkta paneller, atölye çalışmaları yapıldı. Göksu, Paşabahçe ve Seka direnişlerinin konu edildiği fotoğraf sergileri açıldı. 

**İstanbul Alternatif Tiyatro Buluşması 4-14 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Eğitim- Sen 2 no’lu Şube Salonu, Boğaziçi Üniversitesi Demir Demircigil ve İbrahim Bodur Salonları, Zeytinburnu Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ile Mimar Sinan Üniversitesi Oditoryumu’nda çalışmalarını sergilediler. Etkinliğe Anadolu Üniversitesi Tiyatro Kulübü, Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, Zeytinburnu Halk Sahnesi, Telsiz Mahallesi Kültür ve Dayanışma Deneği Tiyatrosu, Üsküdar Esatpaşa Mehmet Rauf Lisesi Tiyatro Kulübü, Mezopotamya Kültür Merkezinden Murat Batqi, Boğaziçi Üniversitesi oyuncuları, Mimar Sinan Gençlik ve Sanat Kulübü, Doğa Koleji Tiyatro Kulübü, Çapa İlköğretim Okulu, Feridun Tümer Yunus Emre İÖO Tiyatro Kulübü, Muallim Naci İÖO Tiyatro kulübü, Ataşehir İÖO Tiyatro Kulübü, Kadıköy Mehmet Beyazıt Lisesi Oyuncuları ve Darüşşafaka Lisesi Tiyatro Kulübü katıldılar. 

**“Kadiköy Kısa” başlığı altında ilki düzenlenecek olan 1. Kadiköy Kısa Film Festivali, 02-03-04 Haziran 2006 günleri içinde Kadikoyweb.com tarafından, Caddebostan Kültür Merkezi (CKM) işbirliği ile gerçekleştirilecektir. 

“Kadıköy Kısa” organizasyonunun amacı, ulusal kurumların en iyi seçkileriyle, yabancı ülkelerin en iyi seçkilerini bir araya getirmek ve izleyiciyle buluşturmaktır. 

Festival, kapanış bölümünde bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor. “Nasıl Bir Festival?” başlığı altında, amacı keyifli ve yaratıcı bir anlayış yaratmak olan bir atölye çalışması gerçekleşecek. Bir de sürpriz var! Disney’in yaratıcı çalışma modeli tanıtılacak ve bu model üzerinden fikirler ortaya çıkartılacak. Katılımcılar “Nasıl Bir Festival?” gündemi başlığı altında, festivallerde yakaladıkları ayrıntıları masaya yatırabilecek, bu gündem üzerine katılabilecek her öğeyi klasik beyin fırtınası yöntemlerinden farklı olarak ortaya çıkartarak, kişisel değerlendirmelerini yapabilecekler. İlk bölüm tümüyle yaratıcı fikirlere ayrılacak. Bundan sonraki aşamada ise, diğer bir çember devreye girecek. Yaratıcı fikirlerin gerçekleştirilebilmesi için gerekli koşullar üzerinde durulacak; olasılıklar tümüyle şeffaf ve katılımcı bir platformda bilinçli bir şekilde değerlendirilmeye çalışılacak. Festivalin son günündeki kapanış bölümü herkese açık olacak. Etkinlikler 3 gün boyunca halka açık ve tüm etkinlikler ücretsiz gerçekleşecektir. 

**Etkin Prodüksiyon tarafından bu yıl dördüncüsü yapılacak olan “İstanbul Çevre Kısa Film Festivali” 22-25 Haziran 2006 tarihleri arasında IFO Fuarcılık işbirliği ile TÜYAP/Beylikdüzü’nde gerçekleştirilecektir. Festival kapsamında düzenlenecek Ulusal Çevre Kısa Film Yarışması ve Ulusal Çevre Kısa Film Öykü Yarışması ile ilgili katılım koşulları http://www.cevrefilm.com adresinden temin edilebilir. 

**59. Locarno Film Festivali, 02-12 Ağustos tarihleri arasında düzenleniyor.  

Her yıl seçilen bir coğrafi veya kültürel bölgeye odaklanan festival, “Leopards of Tomorrow/ Geleceğin Leoparları” bölümünde bu yıl Arnavutluk’tan başlayıp Türkiye’ye uzanan bir bölgeyi festivalin konuğu yapıyor. Her ülkeden gelen kısa film başvurularını değerlendiren ve onları kendi içlerinde yarıştıran festival aynı zamanda her ülkenin on filmlik bir retrospektifine de yer veriyor. Yarışma çağrısının orijinaline (İngilizce) http://entryform.pardo.ch/ adresinden ulaşabilirsiniz.  

**Safranbolu’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Altın Safran Belgesel Film Festivali”nin yedincisi, 15-17 Eylül 2006 tarihleri arasında yapılacaktır. Festival kapsamında yer alan Belgesel Film ve Proje yarışmaları tüm amatör ve profesyonellere açıktır. Yarışma şartnameleri ve başvuru formlarına http://smyo.karaelmas.edu.tr/altinsafran sitesinden ulaşılabilir. Proje ve film yarışmasına son katılım tarihi 11 Ağustos 2005’tir. 

 

Sayı : 2006 06