21 MAYIS, tüm Kafkasyalılar’ın kimliksizleştirilme sürecine karşı, geçmişteki acılarımızı salt folklorik sınırlarla anma günü değil, sürgünü ve günümüzdeki eşdeğerlerini yeniden değerlendirme ve bu anlayışla talepler zinciri oluşturma günüdür. Yaşadığımız süreçte Çerkesler’in diasporik halk oluşuna dair yaktığı ağıtları sonlandırıp yaşanan gerçekliği avantaja çevirmek için uğraş vermesi gereklidir. Sürgün bir insanlık ayıbıdır ve telafisi için talepler tüm insanlıkla birlikte sesli dile getirilmelidir.
21 Mayıs’a dair bugüne kadar olan etkinlikler devam ettirilirken, bir güne sıkışmışlığı da aşarak, yazılı taleplerimizin kısa bir yürüyüş sonrası muhataplarına ulaştırılmak üzere Türkiye’ deki temsilcilerine teslim edilmesi, resim-fotoğraf sergisi vb. organizasyonları da içeren ve birkaç güne yayılmış etkinlikler hedeflenmelidir.
Daha önce duyurusunu yaptığımız gibi;
“Büyük Çerkes Sürgünü” ekseninde hazırlanan gazetemiz aracılığıyla; 21 Mayıs’ın günümüze yansıyış biçimi ve çözüm önerilerimiz konusunda kamuoyunu gerçek bilgilere ulaştırma amacıyla enformasyon çalışması başlatılmıştır.
21 MAYIS sonucu diasporik bir halk oluşumuzu bundan böyle avantaja çevirmek için, tüm kişi ve kurumlarımıza ilkeli BİRLİK ÇAĞRISI yapılmıştır, ÇAĞRIMIZI YİNELİYORUZ... Aynı zamanda Kafkasyalılar’ın acılarına duyarlı Çerkes Dostları’na destek çağrısı yapılmıştır.
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Samsun, Düzce, Kayseri, Maraş, Almanya, İngiltere v.b. birimler başta olmak üzere, yerleşim birimlerine ve yurt dışı ile birlikte parti/dernek/basın/STK’lara protokol olarak yüzlerce gazete gönderilmiştir.
TC Dışişleri Bakanlığı’na ve Rus Konsoloslukları’na; Adigey’in ilhak riski, Abhazya’da ambargonun tümüyle kalkması, Çeçen soykırımı ve mülteciler konusunda yaklaşık 1 ay önce sorduğumuz sorularımızın takipçisiyiz.
JİNEPS, Sürgünü anma çerçevesinde yürütülen; Kefken/Karaağaç Köyü ve Üsküdar/Kız Kulesi etkinliklerine katılmış, Kafkas Vakfı’nın düzenlediği konferansı izlemiştir.
JİNEPS
Sayı : 2006 06