Türkiye’den Kısa Kısa

0
535

Terörle Mücadele Yasası Meclis’ten Geçti 

Demokratik özgürlükleri kısıtlayacağı endişesi ile çok geniş kesimlerce eleştirilen Terörle Mücadele Yasası’nda değişiklik öngören tasarı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. TMY’deki “terör” tanımının korunduğu tasarı, “örgüt” tanımının ise kanundan çıkarılmasını içeriyor. Tasarı, terör amacıyla işlenen suçların kapsamını genişletiyor. Silahsız örgütler ise Teröre Mücadele Yasası kapsamı dışında tutuldu. TBMM Adalet Komisyonu, ‘Abdullah Öcalan’a af getiriliyor’ tartışmalarına neden olan fıkrayı tasarının 6’ncı maddesinden çıkarmıştı. 

 

Artık ‘Tek Numara’ Geçerli 

Vergi ve TC kimlik numarasının birleştirilmesine ilişkin çalışmalar tamamlandı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 1 Temmuz olarak planlanan uygulamaya geçtiklerini açıkladı. Maliye Bakanı’nın bir süredir yürüttüğü çalışmayı tamamlamasıyla, vergi numarasının yerini kimlik numarası adı. 1 Temmuz’da uygulamaya konulması planlanan uygulama için Maliye Bakanı Unakıtan “Fiilen geçtik” derken, “Biz hazırız diğer kurumların da tam anlamıyla hazır olmasın bekliyoruz, ince ayarları yapıyoruz” dedi. 

Böylece nüfus kağıdında yer alan kimlik numarası vergi numarasın da yerini de alacak. Banka, sigorta ve mali işlemlerde de kimlik numarası kullanılacak. Resmi açıklama ise önümüzdeki günlerde yapılacak. 

İstanbul’da dün her ilden gelen defterdar ve temsilcileriyle toplanan Unakıtan, yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verirken, soruları da yanıtladı. Tek numaraya ne zaman geçileceğine yönelik sorumuzu, “Fiilen geçtik” diye yanıtlayan Unakıtan, geçişin sağlıklı olarak yapılabilmesi için diğer kurumların da hazırlıklarını tamamlamasını beklediklerini açıkladı. Unakıtan, “Biz makineyi hazır ettik, ancak ilgili diğer kurumların da hazır olup olmadığını bakıyoruz, vidaları ayarlıyoruz. İnce ayar yapıyoruz” diye konuştu. 

 

Bankalar Bekleniyor 

Konu ile ilgili bilgi veren Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu da, teşkilatın hedeflendiği gibi haziran ayı itibariyle tüm çalışmalarını bitirdiğini, ancak açıklamanın resmen duyurulması için bankaların işlemlerin tamamlanmasının beklediğini söyledi. Bankacılık işlemlerinin bugüne kadar vergi numarası ile yapıldığını hatırlatan Arıoğlu, şimdi işlemlerin nüfus numarasına göre düzenleyerek Maliye’ye bildirildiğini söyledi. Arıoğlu, bazı kurumların geçişi tamamlanana kadar her iki numaranın birden kullanılacağını ancak daha sonra nüfus kağıtlarında yer alan kimlik no’sunun geçerli olacağını kaydetti. 

 

Herkes Kayıt Altında 

Mernis projesinin gecikmesi nedeniyle, Temmuz 1995’te vergi numarasını devreye sokan Maliye, Eylül 2001’e kadar sadece taşıt ve gayrimenkul işlemlerinde kullanılan bu numarayı, banka, sigorta ve mali işlemlerde de zorunlu hale getirmişti. Yeni uygulama ile vergi numarası şartının arandığı bütün işlemler artık nüfus kağıtlarında yer alan kimlik no’su ile yapılacak. Maliye, doğumundan ölümüne kadar herkesin kaydını tutacak. 

 

Erol Evcil Operasyonunda 37 Gözaltı 

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın koordinasyonunda İzmir, Bursa, İstanbul, Ankara, Sivas ve Samsun’da gerçekleştirilen eşzamanlı operasyon kapsamında 37 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. 

İzmir ve Bursa merkezli 6 ilde eşzamanlı yürütülen ve bir yıldır sürdürüle takibin ardından başlatıldığı bildirilen operasyon kapsamında, Erol Evcil ile Hüseyin Kayapalı’nın olduğu belirtilen şirketlere ait ararlarında lüks otomobillerin de bunduğu 24 araca el konuldu. 

  

İzmir’de gözaltına alınan ve aralarında Erol Evcil ile 1 emekli polisin de bunduğu 1’i kadın 15 kişi sabah saatlerinde Bursa’ya getirildi. Sağlık kontrolünden geçirilen zanlılar, Bursa Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’ne götürüldü. 

Bu arada, güvenlik güçlerinin Erol Evcil ile Hüseyin Kayapalı’ya ait İzmir, Bursa ve Sivas’ta bulunan işyerindeki incelemelerinin devam ettiği öğrenildi. İzmir’de düzenlenen operasyonda, aralarında Erol Evcil’in de bulunduğu 1’i kadın 15 kişi yakalanmıştı. İzmir Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nde bir süre tutulan zanlılar, akşam saatlerinde Bursa’ya gönderildi. 

 

Sayı : 2006 07