Sadullayev: “Barış İçin Hazırız Ama Özgürlükten Asla Vazgeçmeyiz”

0
554

 02.07.2005
Çeçenya’nın meşru devlet başkanı Abdülhalim Sadullayev, 02.07.2005 tarihinde Radio Liberty’den Baudi Martanov’a konuşmuştu. Röportajın tam metni. 

Martanov Baudi: Aslan Mashadov’un ölümünden bu yana geçen üç aylık süreç içerisinde onun görevini Abdülhalim Sadulayev yürütüyor. Bu taşıması oldukça zor bir sorumluluk fakat Çeçen internet sitelerinin görüşüne göre Sadullayev bu görevi oldukça başarılı bir şekilde yürütüyor. Durumu derin bir şekilde kavrayabiliyor ve Mashadov’un bıraktığı bu yükü taşıyabilmesi için gerekli olan tüm özelliklere de sahip. Rus yetkililer ise, Sadulayev’in tanınmamış biri olduğunu, gerçekte bir gücünün olmadığını iddia ediyor ve faaliyetlerini görmezden gelmeye çalışıyor. Biz de onunla görüşeceğiz bu akşam ve hem onu hem de yapmak istediklerini öğrenmeye çalışacağız. 

Sadullayev: İnşallah, radyonuzun tüm sorularını cevaplayacağım. Çeçenya’dan Rus işgalcilerin kovulması işlemimiz devam ediyor ve her zaman devam edecek. Mücahitlerimiz her gün Rus askeri araçlarının geçtiği yollara mayın koyarak ve askeri üslere ve komutanların ofislerine bombalarla saldırılara devam ediyor. Aynı işlemler, Ruslar’a hizmet eden vatan hainlerine karşı da uygulanıyor. Ayrıca işgalcilerin, bölge merkezlerini ele geçirmek için büyük askeri üslerine yaptığımız saldırılar da sürüyor. Bu saldırıların ne zaman ve nasıl yapıldığı hakkında ise konuşmamalıyız. 

Faaliyetlerimiz özellikle şimdi yoğun bir şekilde devam ediyor. Şu anda mücahitlerimiz, düşmanın mobil gruplarının yok edilmesiyle meşgul. İtum-Kali, Şatoy-Yurt, Ackhoy-Martan, Nogay -Yurt, Urus-Martan ve Vedeno bölgelerinde, bu işlemler hala devam ediyor. Düşmanın araştırma birlikleri yok edildi ve iyi ganimetler alındı. Bu faaliyetler günlük olarak devam ediyor. Geniş çaplı askeri operasyonlar yapıldıktan sonra sizin de bu operasyonlardan haberiniz olacaktır. Ve bu operasyonlar arasında, Beslan’a benzer bir saldırı planlayıp planlamadığımız sorusu bana biraz provakatif geldi. Açık bir şekilde belirtiyorum ki Çeçen hükümeti, Beslan benzeri bir operasyon düzenlemeyi planlamıyor. 

Martanov Baudi: Rus generaller ise tam tersini iddia ediyor. Onlara göre Çeçen direnişinin geniş çaplı askeri operasyonlar düzenleyecek gücü yok. ‘Görünürde iç çatışmalar var ve sadece küçük terörist faaliyetler düzenleyebilirler’ diyorlar. Bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz? 

Sadullayev: Bu ifadelerde hiçbir gerçeklik payı yok. Çeçen savaşçıların gerekli herhangi bir operasyonu düzenlemek için yeterli gücü var. Tek bir komutandan emir alıyor ve genel disipline dikkat ediyorlar. Bu, Çeçenya’da amirlerinin emirlerine uymayan küçük bağımsız grupların olmadığı anlamına gelmez. Bu gruplar, Rus işgalcilerin yok edilmesi dışında zaman zaman “Beslan” ve “Kuzeydoğu” gibi Rusya’daki barış yanlılarına karşı faaliyetlerde bulunabiliyor. Mücadele etmek için yöntemler arıyorlar. 

Fakat onları kimin yetiştirdiği ya da yardım ettiği ve bu gruplara kimin katıldığı önemli değil, Basayev ya da başkası. Çeçen hükümeti ve askeriyesi, bu tür faaliyetleri kesinlikle onaylamıyor. Bu faaliyetler, Çeçen hükümeti ve güvenlik konseyinin politikası ile ilişkilendirilemez. Çeçen hükümetinin bu konudaki tutumu hiç değişmedi. Aslan Mashadov’un tutumu böyleydi ve hepimizin tutumu da aynı. Mashadov’un ölümünden sonra bu durum değişmedi. Ayrıca şunu da unutmamalıyız ki bu gruplar özverili bir şekilde Rus işgalcilere karşı savaşıyor. 

Martanov Baudi: Bilindiği üzere ‘Kuzeydoğu’ olayının sorumluluğunu kabul eden Basayev, hükümetteki tüm resmi yetkilerinden vazgeçti. Basayev’in şu an ne gibi yetkilerinin olduğunu ve onunla nasıl ilişkilerinizin olduğunu öğrenmek isteriz. 

Sadullayev: Basayev, ‘Kuzeydoğu’ operasyonunun kendi yönetiminde yapıldığını kabul etmesinden sonra resmi yetkilerinin alınması için Mashadov’a başvurdu. Bu başvuru Mashadov tarafından kabul edildi. Bütün bu olaylardan sonra bu hiç kimse için bir sır değildi. Mashadov da, bunu hiç gizlemedi. Basayev de, askeri komutanlık tarafından tamamen yok sayılmadı. Görevlendirildi ve Rus özel servislerinin etkisizleştirilmesi operasyonlarını başarılı bir şekilde yerine getirdi. 

Fakat bu Mashadov’un, Basayev’in Beslan ve Kuzeydoğu faaliyetlerinden memnun olduğu anlamına gelmez. Bu konuda Basayev ile birkaç defa konuştu. Ölümünden kısa bir süre önce Mashadov, bu tür metotların mücadelemizde kabul edilmez olduğu konusunda Basayev ile özel bir konuşma daha yaptı. Hepimiz Mashadov ve Çeçen hükümetinin, ‘silahsız insanların özellikle kadın, çocuk ve yaşlıların saldırılara dahil edilmesini kabul edilemez’ olarak açıkladığını biliyoruz. Ruslar; bizim kadınlarımızı, çocuklarımızı ve yaşlı insanlarımızı öldürüyor diye, biz de onlardan intikam almak için kadınlarını, çocuklarını ve yaşlılarını öldürmeyiz. Bu konudaki tutumumuz sabittir.  

Martanov Baudi: Tüm Dünya Mashadov’un son ana kadar hiç yorulmadan barış için yollar aradığını biliyor. Biz de Sadulayev’in Mashadov’un rotasında değişiklik yapıp yapmayacağını öğrenmek istiyoruz. 

Sadullayev: Barıştan söz ederek Mashadov sadece kendi fikir ve tutkularını değil aynı zamanda Çeçen hükümetinin ve güvenlik meclisinin de fikir ve tutkularını dile getirmiştir. Onun ölümünden sonra barışa olan arzumuz azalmadı. 

Çeçenya’daki savaşın bu zamana kadar sürmesinin nedeni, bizim barış yanlısı olmadığımızdan değil, Putin’in barışı istememesindendir. Tekrar ve tekrar sunduğumuz tüm barış tekliflerimizi ve barışa giden tüm yolları reddetti. Bugün bizim için önemli bir soru, Kremlin’de bu askeri sorunun çabuk çözülmesini isteyen güçler olup olmadığıdır. Ne yazık ki,Kremlin’de şu ana kadar bizim barış ve iyi komşuluk tekliflerimizi kabul eden böyle bir güç görmedik. Fakat şunu belirtmek istiyorum ki, Çeçen hükümetinin bu konudaki politikası değişmedi ve değişmeyecek. Yani barış için hazırız ama özgürlükten asla vazgeçmeyiz.  

  

Sayı : 2006 08