Kafkasya’dan Kısa Kısa

0
474

Osetya’da Beslan Trajedisi Anıldı 

Kuzey Osetya’nın Beslan şehrinde 03 Eylül 2006 günü, saat 13:05’de –ilk patlamanın meydana geldiği saat- 332 beyaz balon uçuruldu. Kuzey Osetya genelinde 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Kanlı trajediden iki yıl sonra, meydana gelen olaylar ve bu konuda halen devam etmekte olan soruşturma tartışmanın kaynağı olmaya devam ediyor. Trajedide 9 yaşındaki kızını kaybeden Rita Sidakova, “İki yıldır bize yalan söylediler… Ve ister Putin isterse savcı olsun artık kimseye inanmıyoruz” diyor. 

Beslan yıldönümünden kısa bir süre önce meydana gelen olaylarla ilgili yeni bir rapor ortaya çıktı. Beslan trajedisini araştıran Duma Soruşturma Komisyonu’nun üyesi olan Yuri Savelyev, 700 sayfadan oluşan, rehinelerin ve şahitlerin ifadelerine dayanan, adli ve teknik değerlendirmeler sunan bir rapor yayınladı. Savelyev’in raporunda ulaştığı sonuç olayların resmi versiyonundan çok farklı. Savelyev, spor salonundaki ilk büyük patlamanın güvenlik güçleri tarafından yan taraftaki bir evin çatısından atılan roketlerin sonucunda meydana geldiğini iddia ediyor. Raporda bunun büyük bir yangının çıkmasına ve devamında güvenlik güçlerinin açtıkları ateşte 106 ya da 110 kişinin ölümüne sebep olduğu belirtiliyor. Raporda dikkat çeken diğer bir önemli nokta da yangının söndürülmesi emrinin yangın başladıktan iki saat sonra verildiği gerçeği. 

Pravda Beslana web sitesinin genel yayın yönetmeni Marina Litvinoviç’e göre, 2 Eylül’de Beslan’da anma faaliyetleri devam ederken Savelyev’in raporunun kopyalarına havaalanında el konuldu. Litvinoviç İWPR’a 300 kopyanın ancak Beslan sakinleri tarafından gösteri yapılması ile 3 saat sonra geri verildiğini söyledi. Kopyalar trajedide yakınlarını kaybedenlere ücretsiz bir şekilde dağıtılacaktı. Beslan’da Savelyev’in raporu olumlu olarak karşılandı. …


Adıgey Cumhuriyeti’nin 15. Kuruluş Yıldönümü 

Adıgey Cumhuriyeti’nde, kuruluş yıldönümü çeşitli etkinlikler ve törenlerle kutlanıyor. 

4-5 Ekim 2006 tarihinin, Adıgey Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 15.yılı olması nedeniyle daha kapsamlı etkinlikler için hazırlıklar yapılıyor. Son derece önem verilen 15.kuruluş yıldönümü törenlerine Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Cihan Candemir başkanlığında Yönetim Kurulu Üyeleri, Dernek Başkanları ve Derneklerden temsilcilerin oluşturacağı kalabalık bir heyet katılacak. 

Kaynak: Kaf-Fed 


Abhaz Dilini Geliştirme Çalışmaları ve Sorunlar  

 ‘Abhaz Dilini Geliştirme Vakfı’, Abhazca’nın yeni nesillere öğretilmesi çalışmaları ve karşılaşılan sorunlar ile ilgili seri konferanslarından ikincisini gerçekleştirdi. 

Vakıf merkezindeki konferansta Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Oleg Dameniya “Anadilin Sosyal Durumu,” Londra Üniversitesi’nden Britanya Bilimler Akademisi üyesi ve Kafkas dilleri uzmanı Prof. George Hewitt “Tehlike Altındaki Dillerin Ortak Sorunları,” Hollanda Leiden Üniversitesi öğretim üyesi, Abhazca ve Kafkas dilleri eksperti Dr. Viyaçeslav Çirikba ise “Abhaz Dilini Koruma, Geliştirme ve Demografik Sorunlar” başlıklı bildiriler sundular. 

Konferansa; bakanlar, bilim adamları ve çok sayıda dinleyici katıldı. 

Kaynak: KAP-PHA DARYA – 08.09.2006


Ruslan Kishmaria’dan Açıklama;   “ABD Olası İran Savaşı İçin Kodor’da Üs Kuruyor”  

Abhazya Devlet Başkanı’nın Gal özel temsilcisi Ruslan Kishmaria; “Kodor bölgesinde ABD askeri uzmanlarının görev yaptığını ve Kodor’un üst bölgesinde füze üssü kurmak için uygun yer aradıklarını ve bu üssün olası bir ABD-İran savaşında kullanılacağı haberlerini ciddi kaynaklardan aldıklarını” açıkladı. Kishmaria; “Elimize geçen bilgileri yetkililere bildiriyoruz, konuyla ilgili olarak önümüzdeki günlerde net bilgilerin ortaya çıkacağına inanıyoruz” dedi. 

 ‘Kodor’da 1300 askerin konuşlandırıldığını, dolayısıyla 14 Mayıs 1994 yılında Moskova’da imzalanan anlaşmanın ihlal edildiğini’ vurgulayan Kishmaria, ‘Gürcistan’ın bölgeyi mayınladığının göz ardı edilmemesi gerektiğini’ ekledi. Kishmaria, Gürcistan’ın Rustavi 2 tv kanalında ‘Rus Kazakları İngur hidroelektrik santralini ele geçirdi’ şeklindeki haberini de yalanladı. 

Haber: Nurettin Nagoudns – Jineps / Abhazya – 02.09.2006


Pitsunda’da Uluslararası Konferans 

19-20 Eylül günleri Abhazya’nın Pitsunda sehrinde “BELGELERLE ABHAZYA’NIN BÖLGESEL GÜVENLİĞİ VE GELİŞİMİ” adı altında uluslar arası bir konferans düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından organize edilen konferansa dünyanın birçok ülkesinden konularında uzman bilim adamlarının yanı sıra Türkiye’den de Prof.Erol TaymazDoç.Dr.Mitat Çelikpala ve Doç.Dr.Erhan Şahap Büyükakıncı’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi adına Bülent Özbelli bir konuşma yaptı.


Putin Buzdolabını Açacak mı?  

Uzunca bir süredir Sırbistan’dan ayrılıp bağımsız olmak isteyen Kosova’nın, Rusya Federasyonu tarafından pazarlık kozu olarak kullanıldığı medyada yer alıyor. Putin, Kosova Sırbistan’ın rızasını almadan bağımsızlık ilan edecek olursa BM Güvenlik Konseyi’nde veto edebileceğini söylerken, Kosova’nın bağımsızlığının, “dondurulmuş sorunlar” olarak tanımladığı Abhazya, Güney Osetya ve Transdinyester’i etkileyeceğini de ekliyor. 

Moldova’da Ruslar’ın yaşadığı 500 bin nüfuslu Transdinyester bölgesinde, Eylül ayında Moldova’dan ayrılıp Rusya’ya bağlanma talebiyle referandum yapıldı. Moldova’nın tanımadığı, Rusya’nın ise sessiz kaldığı referandum sonucuna göre, katılanların yüzde 94’ü Moldova’dan ayrılma doğrultusunda oy kullandı. 

Gürcistan’dan ayrılan, fiili bağımsız durumdaki Güney Osetya ise Kasım ayında referandum yapacak.


Rusya, Çeçen internet sitelerini kapattırmak istiyor 

Interfax haber ajansının verdiği bir habere göre; Rusya, Çeçenler’e ve sempatizanlarına ait internet sitelerini kapattırmak için diplomatik çalışmalara hız verdi. 

Rusya Federasyonu’nun uluslararası terorizm ve suç şebekeleri konusunda çalışmalar yürüten elçisi Anatoly Safanov verdiği demeçte, İskandinav ülkelerinde bulunan ‘server’ların kapatılması için çalıştıklarını ifade etti. Safanov ayrıca bu ülkelerin politik oyunlar için söz konusu internet sitelerinin faaliyette olmasına izin verdiklerini ama bunun uluslararası hukuk açısından kabul edilemez olduğunu vurguladı. 

Bahsi geçen internet sitelerinin en çok dikkat çekenleri Finlandiya, İsveç ve Litvanya’dan yayın yapıyor. Rusya’nın son dönemdeki dezenformasyon çalışmaları karşısında önemli bir engel olan bu internet sitelerinin kapatılması için önemli kaynaklar ayırdığı da gelen duyumlar arasında. 

 

Sayı : 2006 10