ABD-İngiltere Cinayet Koalisyonu’ndan Bayram Hediyesi: Saddam İdam Edildi 

0
501

2006 yılında dünya genelinde ki en önemli konu da hiç kuşkusuz Ortadoğu’da yaşanan savaştı. ABD’nin 2006’da Irak işgalinin 3. yılını doldururken, içine saplandığı bataklıkta debeleniyor ve yeni bir “Vietnam sendromu” yaşıyor. Bush, ilk kez Irak’ta içine düştükleri durumu itiraf ederken, yaşanan bu gelişmeler, ABD’yi yeni strateji değişikliklerine de zorluyor. Buna karşın ABD Ortadoğu’daki planlarını hayata geçirmeye de devam ediyor. ABD Bayramın ve yeni yılın hemen arifesinde çok kritik bir adım atarak halkların sabrını sınamayı sürdüreceğinin sinyalini verdi.   

 

Saddam Hüseyin idam edildi…  

ABD emperyalizmi 2007’ye kanlı başlayacağını ilan etti ve Irak Eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’i işbirlikçilerine astırdı. ABD emperyalizmi böylece ‘Duceyl katliamı’ndan dolayı adil olmayan bir şekilde yargıladığı Saddam Hüseyin’i asarak katliamlarına bir yenisini daha eklemiş oldu. Bilindiği üzere bu yargılamada Saddam Hüseyin’e savunma hakkı tanınmamış, hatta çok sayıda avukatı da yargılama sürerken öldürülmüştü. Asıl önemlisi Saddam Hüseyin bir savaş esiri olarak insanlığa karşı işlediği suçlardan ötürü Lahey’deki “Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde” yargılanması gerekirken; uluslararsı kamuoyunun tüm muhalefetine karşın, tamamen taraflı bir şekilde ve Irak hukukuna göre bile dayanağı olmayan olağanüstü bir mahkemece yargılanarak idama mahkum edilmişti.

 

Irak’ta kanlı bayram  

İnfazın arife günü gerçekleşmesi manidardı. ABD emperyalizmi bu adımıyla bir kez daha hiçbir değere saygısı olmadığını gösterdi. Yine de kendince tedbiri elden bırakmayan ABD Başkanı George W. Bush, Irak Eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in idamına ilişkin olarak “Saddam Hüseyin’in idamı, Irak halkı ve askerlerimiz için zor bir senenin sonunda geldi. Saddam Hüseyin’in adalete verilmesi, Irak’taki şiddeti sona erdirmeyecek” dedi. Bush infazın, “Irak’ın kendisini yönetebileceği, savunabileceği bir demokrasiye dönüşeceği, teröre karşı bir müttefik olabileceği süreçte önemli bir kilometre taşı” olduğunu iddia etti. Bush’un demokrasi ve terör kavramlarından ne anladığı da bu açıklamayla bir kez daha teyit edilmiş oldu. Libya’da ise üç günlük yas ilan edildi, resmi kurumlarda bulunan bütün bayraklarda yarıya indirildi. Türkiye idam ile ilgili “Irak’ın, içişlerinin bileceği iştir” dedi. İnsan Hakları kuruluşları ise “Türkiye idam cezasını kaldırmış bir ülke olarak bu infaza karşı çıkmalıdır” değerlendirmesini yapıyorlar. 

 

İşgalciler bu idamla katliamlarına bir yenisini eklediler…  

Saddam Hüseyin’in infazı, ABD işgali altında olan bir ülkede yargının adaleti temsil edemeyeceği için gayri meşrudur. Duceyl katliamında, Halepçe’de, Enfal’de Hüseyin’i cesaretlendiren, bu katliamların gerçekleştirilmesinde pay sahibi olan ABD, bu idamla gerçeklerin açığa çıkartılmasını engelledi. Katliamlarına her geçen gün yenilerini ekleyen ABD değil! Saddam Hüseyin’in iktidarı döneminde bir takım ağır suçlar işlediği doğrudur. Duceyl, Halepçe, Enfal bunlara sadece birkaç örnektir. Ancak Saddam Hüseyin’i yargılama hakkına sahip olan elbette ki Irak halklarından başkası değildi. Bu açıdan ABD savaş suçu işleyen ve 650 bin sivil Iraklının ölümünden sorumlu olan kendi Başkanını yargılamakla uğraşmalıdır! 

 

Sayı : 2007 01