Adıgey Çerkes Kongresi Başkanı Alçakça Tehdit Edildi

0
531

Murat Berzeg Yalnız Değildir 

Adıgey Çerkes Kongresi Başkanı Murat Berzeg, 23 Aralık 2006 gecesi, evinin yakınlarındayken, koyu gri renkli camları olan plakasız bir otomobilden çıkan üç kişi tarafından ensesine silah dayamak sureti ile tehdit edildi. Kendilerini ‘işin uzmanı özel birimlerden emekli Rus vatanseverleri’ diye tanıtan bu kişiler, Berzeg’in Çerkes Soykırımının tanınması ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne Çerkes sorunu çözülene kadar Soçi’nin 2014 Kış Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği adaylığından ihraç edilmesi taleplerinden haberdar olduklarını söyleyip, “Şimdiye kadar yaptıkların yüzünden ölümü çoktan hak ettin. ancak ‘milli bir kahraman’ olarak ölme fırsatını elde edemeyeceksin” dediler. 

İsrail Çerkes Kongresi Kınadı 

İsrail Çerkes Kongresi başkanı Adnan Orkij, bezeg’e yapılan tehditleri kınadı. Orkij, Rusya’ya Berzeg’i tehdit edenleri bulup cezalandırması çağrısı yaptı. Orkij, tehdidi Rusya makamları nezdinde protesto edeceklerini belirterek “Berzeg’e yönelik tehditler sadece ona değildir. amaç tarihi adaleti sağlamak için ilk adımlarını atmaya başlamış olan Adıge dünyasını korkutmaktır” dedi. Orkij, ‘insanlık tarihinin en korkunç suçlarından biri olan Çerkes soykırımının er yada geç dünya tarafından tanınacağını’ belirterek, “hiçbir tehdit ve hiçbir ‘Rusya vatanseveri’, Adıgelerin haklarının iade edilmesi için başlatılan süreci durduramayacak” ifadelerini kullandı. 

“Saldırı Hepimize” 

Jineps Gazetesi de bir bildiri ile Berzeg’e yapılan tehdidi kınadı. “Saldırıyı bize yapılmış sayıyoruz” denilen açıklamada, “Berzeg hepimizin onurudur. ona yapılan saldırı, tüm adige ve Kafkas halklarının iradesine yapılmış bir tehdittir. Onurumuzla yaşamak istediğimiz her coğrafyada, her an hepimizin başına aynı şey gelebilir. Taleplerimiz gibi sonuçlarının da arkasında duracağız. Barışçıl tutumlarımızı terk etmeyeceğimiz ama kardeş halklarımıza, yöneticilerinin insanlık dışı tutumlarını göstermeye de devam edeceğiz” denildi. Bildiride şu çağrı yer aldı: “Rusya’nın muhaliflerine karşı uyguladığı yöntemleri iyi bilenlerin büyük olasılıkla beklediği bu saldırıyı yapanları ve yaptıranları lanetliyoruz. başta Rusya ve Türkiye halkları olmak üzere, benzer saldırıları binlerce kez yaşayan tüm kardeşlerimizi, onurlu yaşama talebimize destek olmaya çağırıyoruz.” 

 

Sayı : 2007 01