Adıgey Cumhuriyeti Gümrük Birimi Lağvedildi

0
475

29 Kasım Salı günü Moskova’dan gönderilen, ‘Adigey Cumhuriyeti Gümrük Birimi’nin lağvedilmesine ilişkin emirden sonra 4 Aralık itibari ile Gümrük Birimi çalışanlarının ekonomik hareketlerde bulunmaları yasaklandı, mühür ve pullarının teslim edilmesi istendi. 

Tasfiye sürecinin 2 Şubat 2007’ de sona ermesi planlanıyor. Bu nedenle gümrük çalışanları iki ay içerisinde işten çıkarılacakları konusunda uyarılırken, işten çıkarılanlara yeni bir iş konusunda yardımcı olunup olunmayacağı ise netlik kazanmadı. İlerleyen günlerde Orman Birimi’nin de lağvedilmesi planlanıyor. Adigey Cumhuriyeti’nde daha önce de Narkotik Kontrol kaldırılmış ve Krasnodar Krai bölgesine devredilmişti.  

Tasfiye süreçlerine Dünya Çerkes Birliği ve Çerkes Kongresi tepki gösterdi. Dünya Çerkes Birliği başkanı Nalbi Gutchel bu olayı Cumhuriyetin statüsüne yönelik tehdidin bir başlangıcı olarak nitelendirirken, Çerkes Kongresi de açıklamasında Adigey Cumhuriyeti’nin kaldırılması politikası olarak değerlendirdi. 

 

‘Karlı bir kurumdu’  

Adıgey Gümrük Başkanı Yuri Blyagov ise Gümrük Müdürlüğü’nün korunması talebiyle Adıgey Parlamentosu Başkanı Ruslan Hacebiyekov ve Başbakan Kazbek Paranuk’a başvurdu. Durumun değişeceğine olan inancını yitirmediğini söyleyen  Blyagov, gümrük çalışmalarının göstergelerinin müdürlüğün korunmasının desteklenmesi için tek başına yeterli bir neden olduğu görüşünde: Bu yılın 11 ayında geçen yıla oranla yüzde 35 artışla Gümrük Müdürlüğü federal bütçeye 203,7 milyon ruble aktardı. 

 

Gümrük çalışanları yıldırılmış  

Lağvedilen Adıgey gümrüğü çalışanlarının verdiği bilgiler de kararın siyasi olduğu görüşünü destekliyor. Bir çalışan; “Çoktan beri bununla ilgili konuşuluyordu. Öyle anlaşılıyor ki, en az iki yıldan beri çalışmalar yapılıyordu. Bu zaman süresince kontrollerle bizi tam anlamıyla bunalttılar. Gümrük her yıl planda öngörülenden daha fazla iş çıkarıyordu. Yüzden fazla işçimiz vardı. Kalmuk Cumhuriyeti’ni ele alırsak, yaklaşık 50 işçi var, bu yıl bütçeye sadece 14 milyon kattılar. Bu yüzden bu kadar başarılı bir gümrüğün lağvedileceğine son ana kadar inanamadık” açıklamasını yaptı. 

 (Kaynaklar: Ajans Kafkas- www.kafkasian.com) 

 

Putin, Thakuşinov dedi 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Adıgey Devlet Başkanlığı koltuğu için adayını belirledi: Aslan Thakuşinov. Putin, önüne gelen üç isim arasından Maykop Teknoloji Üniversitesi Rektörü Aslan Thakuşinov’u tercih etti. 

Ria Novosti haber ajansına göre Rusya lideri, Thakuşinov’u Adıgey Parlamentosu’nun onayına sundu. Hem Putin’in Güney Federal Bölgeler Özel Temsilcisi Dimitri Kozak, hem de Adıgey Parlamentosu’nda çoğunluğu elinde tutan Birleşik Rusya Partisi, Thakuşinov’u devlet başkanlığı adayı olarak önermişti. Adıgey Parlamentosu ise, 25 Ekim’deki oturumunda bağlayıcılığı olmayan bir oylama ile Birleşik Rusya’nın önerisini desteklemişti. 

Adıgey Parlamentosu’nun Putin’in önerisini geri çevirmesi beklenmiyor. Büyük bir olasılıkla Thakuşinov, parlamentodan onay alıp Şubat ayında görevi Adıgey Devlet Başkanı Hazret Şövmen’den devralacak. 

1947 doğumlu olan Adıge asıllı Thakişinov, Adıgey’de doğrudan halk tarafından başkanın belirlendiği son seçim olan 2002’deki seçimlerde Hazret Şövmen’e karşı yarışmıştı. 

 

Sayı : 2007 01