Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nden Ünlü Şaire Vefa…

0
501

Lermontov’a Anıt Dikildi 

Rus şair Puşkin’in ölümüne adadığı ‘Şairin Ölümü’ şiiri yüzünden Çar’ın 1837’de Kafkasya’ya sürdüğü ünlü şair Mikhail Lermontov için Nalçik’te anıt dikildi. 

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nin başkenti Nalçik’teki Lermontov Caddesi’nde yapılan Lermontov anıtı önceki gün devlet töreniyle açıldı. (..) 

Lermontov kimdir? 

Şiir, roman, öykü ve oyun yazarı Mihail Yuryeviç Lermontov, 1814’de Moskova’da dünyaya geldi. Babası İskoç kökenli soylu bir aileden geliyor. Lermontov, annesini küçük yaşta kaybetmesi üzerine, bakımını ve eğitimini üzerine alan anneannesiyle birlikte Penza eyaletinin Tarhanı kasabasına yerleşti. Çocukluğu burada geçti. 1827’de büyükannesiyle Moskova’ya yerleşen Lermontov, 1828’de soylu çocuklarının eğitim gördüğü yatılı bir okula girdi. Puşkin ve Byron romantizminin etkileri görülen ilk şiirlerini burada yazdı. 1830’da Moskova Üniversitesi’ne girdi. İki yıl sonra bir profesörle tartışması sonucu üniversiteden ayrıldı ve Petersburg’a gitti. 1832’de Harp Okuluna giren Lermontov iki yıl sonra asteğmen olarak mezun oldu. 1837’de ünlü Rus şairi Puşkin’in ölümü üzerine yazdığı Şairin Ölümü adlı ünlü şiiri nedeniyle, Çar tarafından Kafkasya’ya sürüldü. Bir yıllık sürgünden sonra Petersburg’a döndü. Zamanımızın ‘Bir Kahramanı’ adlı ünlü romanını bitirdi. 1840’da Fransız elçisinin oğluyla yaptığı düello nedeniyle tutuklandı, yeniden Kafkasya’ya sürüldü. Bu iki sürgün dönemi ve çocukluğunda Kafkasya’ya yaptığı yolculuklar, Kafkas doğasının büyüleyici gücü, yaratıcılığını derinden etkiledi. Mtsıri ve İblis adlı uzun şiirlerini bu dönemde tamamladı. Âşık Garip masalını Rusça’ya uyarladı. 1841 yılında emekli bir binbaşı olan Martinov’la yaptığı düello sonucu 27 yaşında yaşamını yitirdi. Pyatigorsk kentinde büyük bir törenle toprağa verildi. 1842’de naaşı Tarhanı’daki aile mezarlığına defnedildi. Ajans Kafkas 

  

Sayı : 2007 01