Çeçen Siyasi Mülteci Abdullayev’e ‘Ölümcül’ Ret

0
514

T.C. Hükümeti konukseverliğini gösterdi (!)

UAÖ, Rusya tarafından aranan Üveys Abdullayev’in iltica başvurusunun red edilmesine tepki göstererek, sınırdışı işlemlerinin derhal durdurulmasını istedi. Örgüt, T.C’ye, yerine getirmekte sorumlu olduğu ‘non-refoulement’ ilkesini açıkça ihlal etmiş olacağı uyarısı da yaptı. 

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi, Çeçen asıllı Rusya vatandaşı Üveys Abdullayev’in Türkiye’ye yaptığı iltica başvurusunun ret edilmesi ve sınırdışı edileceğinin kendisine tebliğ edilmesinden derin endişe duyarak İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’ya ve diğer yetkililere başvurdu. Mektupta ihlal edilen “non-refoulement” (Türkiye’nin taraf olduğu 1951 tarihli Cenevre Sözleşmesinin 33. maddesi) ilkesi ve Abdullayev’in yaşamına yönelik kaygılar dile getiriliyor. 

UAÖ Türkiye Şubesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Levent Korkut, açıklamasında 1997-1998 yılları arasında Çeçenistan Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi görevini yürüten,bazı yakın akrabaları öldürülen ve bazıları da mülteci olarak farklı ülkelerde yaşamaya çalışan Abdullayev’in, 31 Ekim 2006 tarihli iltica başvurusuna çok hızlı yanıt verilmesine dikkat çekerek, Abdullayev’e bilgilerini ispat ve belgeleme konusunda zaman ve imkan tanınmadığının altını çizdi. Korkut, verilen kararda Rusya Devleti tarafından “terörist” olarak arandığı söylenen bir kişinin aynı metinde “sınırdışı halinde kendisini bekleyen bir tehlike olmadığı”nın belirtilmesindeki çelişkinin de altını çizdi. 

Halen Zeytinburnu Yabancılar Şube Müdürlüğü’nde tutulan Abdullayev’in sınırdışı edilmesi halinde işkence görme ve adil olmayan yargılama sonucu Rusya’da hapsedilme riski bulunduğunu belirten Korkut, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Helsinki İzleme Komitesi, Uluslararası Af Örgütü ve başkaca insan hakları kuruluşlarının raporlarının gösterdiği üzere Rusya Federasyonu’nda, özellikle Çeçenistan’da ciddi insan hakları sorunları olduğuna vurgu yaparak, “Keza, bu ülkeye sınır dışı edilerek teslim edilen sığınmacı Çeçenlerin kötü akıbetleri yine bu kuruluşların raporlarınca bellidir. Bu durumda Abdullayev’e uygulanacak olası sınırdışı, başta geleneksel hukuk olmak üzere İHEB madde 14 ve Türkiye’nin taraf olduğu 1951 Cenevre Sözleşmesi madde 33’e, İçişleri Bakanlığı’nın 2005 İltica ve Göç Ulusal Eylem Planı’na da aykırıdır” dedi. 

Abdullayev’in avukatları tarafından ret kararının iptali için açılan dava sonuçlanana kadar sınırdışı işlemlerinin durdurulmasını isteyen Korkut, T.C’ye, yerine getirmekte sorumlu olduğu “non-refoulement” ilkesini açıkça ihlal etmiş olacağı uyarısı da yaptı. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu başta olmak üzere yetkililere resmi başvuruda bulunan UAÖ Türkiye Şubesi Derneği açıklamasında, Üveys Abdullayev’le ilgili hukuki ve idari sürecin gözlemcisi olmaya devam edeceklerini de duyurdu 

 

Sayı : 2007 01