Manisa’da Çerkeslere Yönelik Çirkin Saldırı 

0
617

Yerel “Gazete Gündem” Haddini Aştı

Manisa’da yerel bir gazete olarak yayın yaşamını sürdüren Gazete Gündem’de, www.uzunyayla.com sitesince başlatılan Ethem Bey’in mezarının Türkiye’ye getirilmesi kampanyası ile ilgili olarak 22 Aralık 2006 günü bir haber yayınlandı. ‘İHANETİ UNUTMAYIN’ başlığı ile verilen haber, Ethem Bey’e atfen Türkiyeli Çerkesler’e yönelik bir karalamaydı ve üstelik hedef gösterir şekilde kaleme alınmıştı. 

Türkiyeli Çerkesler’in tepkisini çeken bu yaklaşım, yoğun bir telefon ve e-posta trafiğine neden oldu. Tepkilerde Türkiye’nin bütün renklerinin bir arada, demokrasi içinde   yaşamalarının halkın çıkarına olduğu; bu ülkenin Maraş’ta, Sivas’ta yaşanan katliamları unutmadığı; sürekli birilerini ötekileştirmeye ve dışlamaya çalışan gerçek anlamıyla bölücü anlayışların, birlikte yaşamı savunan anlayışın içinde eriyeceğinden emin olunduğu vurgulandı. 

Öte yandan Menderes Hırçıner tarafından Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan başvuru ile; söz konusu gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü ve genel yayın yönetmeni hakkında, ‘basın yoluyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunu oluşturduğu kanaatiyle’ sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusunda özetle : “ (Gazetedeki) … ifadeleri yıllardır bu topraklarda aynı mili ve manevi değerleri paylaşan, Çanakkale’de,Yemen’de,Sarıkamış’ta ve Kurtuluş savaşında omuz omuza şavaşarak ortak iradeleri ile bu ülkeyi kuran,bu toprakları vatan yapan türkü-kürdü,lazı-çerkesi, alevisi Sünnisi ile bu milleti oluşturan kimliklerden Çerkeslere karşı yapılmış son derece çirkin,asılsız ve kötü niyetli bir saldırı niteliğindir… Söz konusu gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü ve genel yayın yönetmeni olan şüphelilerin böylesine hakaretler ve tahrikler içeren beyanatları gazetelerinin manşetinden vermeleri hiçbir şekilde sorumlu gazetecilik anlayışı ve basın etik ve ilkeleri ile bağdaşmamakta öte yandan sözüm ona tarihçi yazar sıfatı taşıyan şüphelinin konuşmaları ise hiçbir tarihi ve sosyal gerçeklikle bağdaşmamaktadır.” denildi. 

İHANETİ UNUTMAYIN* 

Kurtuluş Savaşı yıllarında çetesi ile Ege’de Yunanlılar ile çarpışan ancak sonraları Yunan ordusu ile işbirliği yaparak hükümetin düzenli ordu kurma kararına başkaldıran Çerkez Ethem’in mezarı ihanet ettiği Türkiye’ye getirilmeye çalışılıyor. 1921’de Yunan ordusuna sığınarak ülkeyi terk eden Ethem’in Ürdün’de bulunan mezarının Türkiye’ye getirilmesi çalışmaları ile ilgili açıklamada bulunan Tarihçi-Yazar A.Nedim ÇAKMAK, “Manisa’yı yakan Çerkez Ethem ve onun askerleridir. Tarihimizin ilk arşiv bilgileri böyledir ancak sonraları bazı tarihçiler tarafından bu bilgiler değiştirilmiştir. Türkiye’ye vatan diyemeyen sadece bir kısım Çerkezdir. Bu bir hastalıktır. Anzavur ve Çerkez Ethem’in torunları bu vatanı benimseyemediler. Boşnak, Pomak, Arnavut, Kürt…herkes eninde sonunda Türkiye’ye vatanım diyor. Bunu diyemeyen sadece bir kısım Çerkezdir. Kürt sorununu ortaya koyanlarda aslında bu küçük Çerkez topluluğudur. DEHAP’ın başında nedense bir Kürt değil Çerkez vardır. Stratejik davranıyorlar. Türkiye genelinde ancak 300 bin nüfusa sahip olan Adapazarı merkezli bu Çerkezler, nüfus olarak ciddi rakamsal değerlere sahip olan Kürtleri dolduruşa getirmiş ve Türkiye’ye kışkırtmışlardır. Çerkez Ethem gerçek bir haindir. Kurtuluş Savaşı döneminde kaçan Yunan ordusunun işini kolaylaştırmak ve Yunan ordusuna rahat nefes aldırmak için Çerkez Ethem’in askerleri Salihli ve Alaşehir’de ordumuzun hızını kesmişlerdir. Türkiye’nin bu ihaneti unutmaması gerek” şeklinde konuştu. 

* Manisa’da yerel olarak yayınlanan Gazete Gündem’de, Ethem Bey’in mezarının Türkiye’ye getirilmesi kampanyası ile ilgili olarak 22 Aralık 2006 günü yayınlanan haberin tam metni. 

  

Sayı : 2007 01