Maykop ‘150. yıl’dan çark ediyor

0
437

Adıgey’in başkenti Maykop’un arkeolojik kazılarla bilinen en az 3-4 bin yıllık geçmişini göz ardı ederek, Rus işgal kalesinin kuruluşunu esas alıp 150. yıldönümünü kutlama çabalarında hafiften bir ‘U’ dönüşü yaşanıyor. 

Büyük tartışma koparan 150. yıl dönümü kutlamalarıyla ilgili 29 Mayıs’ta Adıge Khase ve Çerkes Kongresi, belediye temsilcileri ve diğer kamu yetkililerinin katıldığı toplantıdan ‘kutlamalar yapılsın ama adı 150. yıldönümü olmasın’ kararı çıktı. 

Toplantıda Maykop Belediyesi temsilcisi Vladimir Şustov, Adıge sivil örgütlerine kutlamalarda ‘150. yıldönümü’ ibaresinin hiçbir yerde geçmeyeceği ve sadece ‘Şehir Günü’ ifadesinin ilan edileceği teminatını verdi. 

Müzakerelerin ardından Maykop Şehir Günü’nün önceden belirlendiği gibi 2 Haziran’da kutlanması kararlaştırıldı. Maykop Belediyesi Kültür Dairesi Başkanı Nurbi Açmiz, bu kararın Belediye Meclisi üyelerince alındığını, hükümet üyelerinin de bu karara destek verdiklerini söyledi. 

Geçen sene ilkbaharda başlayan Maykop’un 150. yıl kutlaması hazırlıklarına karşı Adıge sivil toplum örgütleri tepkiliydi. Hatta Adıge gençlerinin buna sert tepki vereceği kaygıları nedeniyle Maykop savcılığı Adıge sivil örgütlerini uyarmıştı. 

Adıgey’deki Adıge Khase Başkanı Ashad Çirg, 150. yıl kutlamalarının mümkün olamayacağı düşüncesinde olduklarını, ama Şehir Günü’ne yaklaşımlarının farklı olduğunu belirterek, “Biz Maykoplular halklar arası dostluğun sağlamlaşmasından yanayız. Ama şehrin yıl dönümü kutlamasını 19. yüzyıl Rus-Kafkas savaşlarındaki olaylara bağlamak mümkün değil, üstelik bugünkü Maykop bölgesinde o zamanlar bulunan kasabalar yok edilmişken” dedi. Çirg, kentin yaşının hesaplanmasında Maykop taşında yazılan tarihin esas alınabileceğini söyledi. Şu anki şehrin kurulu olduğu merkezin yakınlarında 1960’da bulunan Maykop taşının üzerinde bir yazı ve bölgedeki ilk yerleşim yerinin krokisi bulunuyor. Taşın üzerindeki yazı SSCB Etnografya ve Antropoloji Müzesi’nden kitabe uzmanı Grigori Turçaninov tarafından deşifre edildi. Turçaninov’un yürüttüğü çalışmanın sonucuna göre, şu anki Maykop bölgesindeki şehir 3200 yıl önce kuruldu. (Ajans Kafkas)  

 

Sayı : 2007 06