Putin soykırımı tanımayı reddetti

0
494

Çerkes Kongresi’nin Çerkesler’e yapılan soykırımın tanınması için yaptığı başvuruya Rusya Devlet Başkanlığı’ndan olumsuz yanıt geldi. 

Rusya Devlet Başkanlığı, resmi adı ‘Güney Federal Bölgeler Özel Temsilciliği’ olan Kuzey Kafkasya temsilciliği aracılığı ile gönderdiği cevabi mektupta, 18 ve 19. yüzyıllarda yaşanan olayların BM’nin 1949’da yaptığı soykırım tanımına uymadığı savunuldu. Ayrıca Kongre’nin talep ettiği hususlarda federal bir düzenlemenin olmadığı belirtildi. 

Adıgey’deki sivil toplum örgütü Çerkes Kongresi Başkan Yardımcısı Zaur Dzeukojev, “Rusya Federasyonu Güney Federal Bölgeler Özel Temsilciliği iç politika departmanı başkan yardımcısı Mikhail Filippov’un imzası ile baştan savma bir cevap aldık. Bunun kaçamak bir cevap olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

(..)Adıgey Çerkes Kongresi, Kasım 2006’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e başvurarak Rus devletinin 18. yüzyılın sonundan 20. yüzyılın başına kadar Adıgeler’e Rus-Kafkasya savaşlarında yapılan soykırımın tanınmasını istemişti. (Ajans Kafkas) 

 

Sayı : 2007 06