Rusya yine Strasbourg’tan zılgıt yedi

0
521

Rusya’nın Çeçenya’da işlenen cinayetler nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde ceza aldığı dosya sayısı artıyor. AİHM son olarak dün Rusya’yı Şamil Ahmadov adlı Çeçen’in kaybolması ve öldürülmesi olayından ötürü suçlu buldu.  

Beş çocuk babası Şamil Ahmadov 12 Mart 2001’de Argun şehrinde yürütülen geniş çaplı bir operasyonda gözaltına alınmıştı. Bir yıl sonra tanınmayacak hale gelen Ahmadov’un cesedi köylüler tarafından Argun’da bulunmuştu. 

Ahmadov o gün gözaltına alınan 150’den fazla kişiden biriydi. Birkaç gün sonra diğerleri bırakılırken Ahmadov’la birlikte 12 kişinin akıbeti meçhuldü. Kaybolanlardan yedisinin cesedi daha sonra iki toplu mezarda ortaya çıktı. Mezarlardan biri işgalci Rus ordusunun Çeçenya’daki en önemli üslerinden biri olan Hankala sınırındaydı. Bu bulguları göze alan mahkeme, olayların birbirine bağlı olduğuna ve Rusya Federasyonu hükümetinin Ahmadov’un ölümünden ötürü sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğine karar verdi. Mahkeme kurbanın ailesine 74 bin 500 dolar tazminat ödenmesine hükmetti. AİHM’nin Çeçenya’daki vahşi savaş nedeniyle bugüne kadar Moskova’ya kestiği tazminat toplamı 676 bin 350 doları buldu. 

Şamil Ahmadov’un annesi Tamusa Ahmadova, mahkeme kararından dolayı memnun olduğunu söyledi. (Ajans Kafkas)  

 

Sayı : 2007 06