Yargı ceset dosyasına yanaşmıyor

0
453

Kabardey-Balkar’ın başkenti Nalçik’te 13 Ekim 2005’te aynı anda 19 polis ve istihbarat binasını basarak isyan eden ve öldürülen gençlerin cesetlerinin verilmesiyle ilgili dava dilekçesi yine buzdolabına kaldırıldı. 

Kabardey-Balkar Anayasa Mahkemesi, ailelerin ‘cesetlerin iade edilmesi, geride kalan yetim ve dulların anayasaca tanınan haklarının gaspına son verilmesi’ talebiyle yaptıkları başvurunun görüşülmesini Haziran ayına erteledi. 

Aileler mahkemeye verdikleri dilekçede, çatışmaların ardından oğullarının cesetlerinin bir süre Nalçik hastanelerinin morglarında tutulduğunu, daha sonra soğutma cihazlı vagonlara taşındığını ancak şimdi nerede tutulduklarını bilmediklerini kaydediyor. 

Oğullarının cesetlerini geleneklerine göre defnedilebilmesi için almaya çalışan ailelerin avukatı Larisa Dorogova, mahkemenin siyasi baskılar nedeniyle başvuruyu görüşmediğini belirterek, “Bana sürekli davamızın zor olduğunu söylüyorlar. Bana göre, zorluğu onun politik meselelere temas ediyor olmasına bağlı” dedi. 

Ailelerin başvurduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de Moskova’ya konuyla ilgili olarak 22 Mayıs’a kadar yanıtlanması talebiyle bir memorandum göndermişti. (..)(Ajans Kafkas) 

 

Sayı : 2007 06