22 Temmuz 2007 Seçimlerine İlişkin Kafkas Dernekleri Federasyonu’un Tutumu

0
609

Saygıdeğer hemşerilerimiz; 

Türkiye’de genel seçimlerin gündeme gelmesini takiben, Ankara’daki kurumlarımızın katılımı ile bir seçim komitesi oluşturulmuştur. Seçim komitesinin amacı, her şeyden önce etnik köken farkı gözetmeden, ayrımcılıktan uzak, dürüst, nitelikli, demokrat, toplumumuza ve sorunlara destek olabilecek adaylara sahip çıkmak, onlara gerek aday belirleme aşamasında, gerek ise seçilebilecek olanlara seçim aşamasında destek olabilmektir. Bu amaçla, Türkiye’nin her ilinden aday olacak hemşerilerimizin ve toplumumuzun sorunlarına ilgi duyabilecek dürüst adayların saptanmasına çalışılmıştır. Komitemiz bu çalışmaları mümkün olabildiğince gösterişten uzak şekilde, Türkiye’nin mevcut gerçeklerini göz önüne alarak, yapıcı bir tavır içinde yürütmeye çalışmıştır. Yapılan çalışmalarda, bu güne kadar eksik gördüğümüz üç konuda etkin mesaj oluşturmak hedefimiz olmuştur. Bu hedeflerimiz:    

  • Toplumumuzun örgütlü biçimde seçimlerde ortak tavır alma bilincini geliştirmek; 
  • Siyasi partilere belirli bölgelerde oy tabanımızın olduğunu göstermek; 
  • Genellikle dürüst, yurtsever insanlardan oluşan toplumumuz insanlarını siyasete teşvik etmek ve toplumumuzun sorunlarına duyarlı hale getirmek olmuştur. 

Mevcut seçimlerin özel koşulları nedeniyle bir çok şeyi yapmaya vakit kalmamıştır. Ancak bu süre içinde bir çok bilgi birikimimiz olmuştur. Bu süre içinde yapılan çalışmaları ve sonuçlarını sizlerle paylaşarak, Federasyon Yönetim Kurulumuzun 24.06.2007 tarihli toplantısında ortaya çıkan ortak görüşlerini ve dileklerini aktarıyoruz: 

1-     Seçim için değişik partilerden, parlamentodaki milletvekilleri dışında 61 aday adayı ismi tespit edilmiştir. Bunların büyük bir kısmı, komitemiz, federasyon ve derneklerimize başvurarak destek istemişlerdir. Bu konu, adayların artık örgüt desteğinin önemini kavramalarını göstermektedir ve bizce olumlu bir gelişmedir. İsim bildiren aday adaylarının çokluğuna rağmen, başvuranların bir çoğu daha önceleri partilerde siyasi faaliyetlere katılmamış insanlardır. Bu da toplumumuzun eksiği olarak ortaya çıkmaktadır. Önümüzde yerel seçimler bulunmaktadır. Ayrıca, zayıf da olsa parlamento aritmetiğinin sürpriz sonuçlar vermesi halinde, kısa sürede bir erken seçim ihtimali dahi vardır. Dolayısıyla, siyasete herhangi bir şekilde girmek isteyenlerin, siyasi parti çalışmalarına katılmaları gerektiğini hatırlatmakta yarar görüyoruz.  

2-     Hiç bir parti, önümüzdeki seçimlerde tek başına desteklenecek performans gösterememiştir toplumumuz açısından. Tercihlerin nitelikli adaylara yönelik olarak parti farkı gözetmeden yapılması doğru olacaktır. Federasyonumuzca desteklenmesi tavsiye edilen adaylar: Tokat-Recep Bay; İzmir (2. bölge)-Suat Aras; Eskişehir- F. Murat Sönmez; İstanbul (2. bölge) Baskın Oran olarak ortaya çıkmıştır. 

3-     Bu illerin dışında Samsun, Adana, Kayseri, İstanbul (2 bölge), Düzce ve Sakarya illerindeki derneklerimizin toplanarak mevcut adayları değerlendirmeleri, gerekirse adaylarla yüz yüze görüşerek ortak bir tavır belirlemeleri uygun olacaktır. 

4-     Yukarıda 2. ve 3. bölümlerde adı geçen illerin dışında ise varsa niteliklerine vurgu yaptığımız adaylara yönelik destek çalışması yapılması, uygun aday yok ise toplumsal sorunlarımıza en yakın olabilecek adaylara oy verilmesi tavsiye edilmektedir. 

5-     Derneklerden dileğimiz, yapacakları çalışmalar konusunda Federasyon genel merkezine bilgi vermeleri ve gerekiyor ise belirlenen adaylara destek konusunda işbirliği yapmalarıdır. 

Saygıdeğer hemşerilerimiz; 

Örgütlerimizden beklentilerimiz, yukarıdaki tavsiyelerimiz doğrultusunda hareket ederek, mevcut seçimlerde kısıtlı da olsa etkinliklerini kanıtlamaları, bu kritik dönemde Türkiye’nin kaderinde pozitif katkıda bulunmalarıdır. Bu seçim sonuçlarının, gelecek seçimler için örnek olacağını hatırlatarak, hepinizi bilinçli bir şekilde oy kullanmaya davet ediyor ve seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. 

Kafkas Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurumu 

 

Sayı : 2007 07