Çeçen Anneleri Derneği: ‘Çeçen Halkına Destek Olun!’

0
505

Fransa’ nın başkenti Paris’ te faaliyet gösteren “Çeçen Anneleri Derneği” isimli oluşumun lideri Madina Magomadova, Uluslararası Af Örgütü ve Çeçen Komitesi temsilcileri ile birlikte Avrupalı sivil toplum kuruluşlarına Çeçen halkının sorunlarının çözümü için destek olmaları çağrısında bulundu.    

Magomadova, “Çeçenya’daki trajedi 1994 yılından bu yana devam ediyor, tahmini verilere göre şu ana kadar Çeçen halkının %35’ i öldürüldü, ardında iz bırakmadan kaybolanları, yurtlarını terk etmek zorunda kalanları, yaralıları ve sakatları da saydığımızda nüfusumuzun %90’ ı işgalden mağdur olmuş durumda. 

 (..) Çoğu zaman Rus askerlerce ya da Kadirov polislerince geçerli bir neden ya da kanıt olmaksızın insanlarımız tutuklanıyor ve bu insanlar yargılanarak suçlu bulunuyorlar. 

Daha önce pek çok kez ‘Caucasian Knot’ in raporlarında belirttiği ve ‘Memorial İnsan Hakları Kuruluşu’ nun lideri Oleg Orlov’ un Putin’ e yazdığı açık mektupta ifade ettiği gibi Çeçenya’da barış ve huzur, modern Çeçenya’nın dünyaya kazandırılması için gerekli. 

Avrupa’daki İnsan Hakları oluşumlarına Çeçenya’da devam eden trajedi için daha ne kadar sessiz kalınacağını soruyorum ve lütfen Çeçen halkının trajedisini anlatın diyorum.” dedi. 

Memorial’ ın Çeçenya’da kaybolanlar hakkında tuttuğu resmi kayıtlara göre 158 Çeçen kaçırıldı ve 59’undan hala bir haber alınabilmiş değil. Memorial yetkilileri sayının 158’den çok fazla olduğunu tahmin ettiklerini ancak zor koşullar altındaki çalışmalarında ancak 158 kişi için resmi rapor tutabildiklerini ifade ettiler.  


Madina Magomadova Kimdir?  

1995 yılında ‘Çeçen Anneleri’ isimli oluşumu kurarak başkanı oldu. 1999 yılında ‘Barış İçin Çeçen Anneleri Derneği’ nin başkanı seçilen Madina Magomadova, Dağıstan-Mahachkala’deki Ziraat Enstitüsü’nde Biyoloji, Çeçenya-Grozni’deki Çeçen Devlet Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı. Dünyanın çeşitli yerlerindeki ulusal ve uluslararası insan hakları konferanslarına konuşmacı olarak davet edildi. 1997 yılından II.Rusya işgaline kadar geçen sürede Çeçen Cumhuriyeti İchkeria Hükümeti’nin ‘Kayıp İnsanları Araştırma Komitesi’ nde başkanlık yaptı. 2000, 2001, 2002 yıllarında Cenova’daki ‘Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’ nda, 2001 yılında Avrupa Konseyi nezdinde kurulan ‘Çeçenya Çalışma Grubu’ nda (Fransa-Strasbourg) görev yaptı. (Kaynak: Kafdağı İnternet Portalı) 

Sayı : 2007 07