Guardian Müzik Eki’nde CD Tanıtımı

0
518

Aşağıdaki linkte yer alan yazı Britanya’nın saygın gazetelerinden biri olan The Guardian’in 22 Haziran Cuma günkü müzik ekinde yayınlandı. 

(http://music.guardian.co.uk/world/story/0,,2108464,00.html#article_continue) 

Bir diğer saygın Britanya gazetesi olan The Independent’in haftalık müzik ekinde düzenli olarak yazan ve BBC’de dünya müziği üzerine radyo programları yapan İngiliz gazeteci Michael Church’un hazırladığı ve geçtiğimiz günlerde İngiltere’de (ve amazon.com’da) 

piyasada satışa çıkan “Songs of Defiance: Music of Chechnya and the North Caucasus, and Songs of Survival (Direncin Şarkıları: Çeçenya ve Kuzey Kafkasya Müziği ve Ayakta Kalabilmenin Şarkıları)” adlı CD’nin meydana geliş serüvenini anlatan bu yazıyı umarım vakti müsait olan bir Marje okuyucusu çevirebilir. 

CD’de yer alan Çerkesce (Adigece) şarkıların ve Çerkes (Adige) müziklerinin kayıtları geçtiğimiz yıl bu zamanlarda Londra’da yapıldı. Ünlü Çerkes şarkıcı Nehuş Kerim’in de aralarında bulunduğu Kabardey-Balkar ve Adigey Cumhuriyetleri’nden gelen Çerkes şarkıcı ve müzisyenler Michael Church ile 2 gün çalışarak bu müzikleri kaydettiler. Ben de Çerkes müzisyenlere ve Michael Church’e Londra’da mihmandarlık yapma şansını bulup bu müziklerin orijinal olarak kaydediliş serüvenini tatma fırsatını elde ettim. 

Kısaca söylemek istediğim şey, hem Kafkasya’dan hem de Türkiye’den otantik Çerkes ve Kuzey Kafkas müziklerinin evrensel platformlara taşınmasının ve daha geniş kitlelere tanıtılmasının önemli olduğu. Bu çalışmaları yapan müzik araştırmacıları, müzisyenler ya da akademisyenler ile iletişimde kalıp onları kültürel ve müzikal malzeme ile beslemek de aynı derecede önemli. 

  

Sevgiler, 

Zeynel Abidin Besleney 

Londra/İngiltere, 28.06.2007 (İnternetten alınmıştır) 

 

Sayı : 2007 07