Singapur Delegasyonu Devlet Başkanı Sergei Bagapş ile Görüştü

0
392

Devlet Başkanı Sergei Bagapş, bir süredir Abhazya’da bulunan Singapur Delegasyonu’nu kabul etti. 

Delegasyon başkanı finans planlama kuruluşu “IPP Finanscial Advisers” genel müdürü U. Khan; ‘Abhazya’nın ekonomisinin ve bankacılığının değişimine katkı sağlamaya hazır olduklarını’ belirtti. Ayrıca sağlık, eğitim, kültür vb. konularda Güney Doğu Asya’nın gelişmiş ülkelerindeki standartların Abhazya’ya kazandırılması konusunda destek vaad etti. 

Karşılıklı öğrenci değişimi ve Abhazya’daki yüksek öğrenim kurumlarına Singapur’dan öğretim görevlilerinin getirilmesi konusunda görüşmeler yapıldı. Daha önce de Abhazya’ya gelmiş olan delegasyon Başkanı U. Khan’a göre Abhazya bölgenin gelişmiş ülkelerinden biri olmak için her türlü olanağa sahip bir ülke. Khan, Abhazya’nın bir tatil ve finans ülkesi olması gerektiğini de söylüyor. 

Cumhurbaşkanı Sergei Bagapş, Singapur Heyeti’ne, ziyaretleri ve ülkesine gösterdikleri hassasiyet dolayısıyla teşekkür etti. Ayrıca konuklarına Abhazya’nın bugünkü politik ve ekonomik durumu hakkında kısa bir sunum yaptı. Sonra Singapur’un başardığı ekonomik devrimi övdü. Delegasyonun kendisine hediye ettiği, önceki devlet başkanları Li Kuan Yu’nun kitabını en kısa zamanda fırsat yaratıp mutlaka okuyacağını belirtti. 

Ardından Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba ile görüşen Delegasyon Başkanı, ‘ülkeleri Singapur’un bir çok yönden Abhazya’dan çok daha az olanakları olan bir ülke iken nasıl bir finans merkezi olduğunu, Abhazya’nın eğer isterse çok kısa zamanda gerçek bir finans merkezi olabileceğini’ söyledi. Nugzar Aşuba ise bazı çevrelerin iddia ettiği gibi Abhazya kanunlarının yetersiz olmadığını, her türlü özgürlüğe açık olduğunu söyledi. Ayrıca Singapur’dan Abhazya’ya yatırım yapılması durumunda Abhazya kanunlarının onların işlerini zorlaştırmayacağını ve gerekli hukuksal düzenlemelerin de en kısa zamanda yapılacağını belirtti. 

(21.06.07 Apsnı gazetesinden kısa çeviri: Hayri Ersoy-Abhazya) 

 

Sayı : 2007 07