Uzuncaorman Toplantısı / İzlenimler

0
2153

Amaç ne idi toplanmaktan? 

-Bir program yapılmıştı, Abhazya Devlet Başkanı gelememiş olsa da o programı gerçekleştirmek, desek, değil, 

-Durumu değerlendirmek ve sonrası için yol haritası belirlemek, desek, değil, 

-Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi’ne hesap sormak, desek, değil, 

-TC Hükümeti politikalarını protesto etmek, desek, hiç değil, asla, kat’a. 

 

Ne içindi peki toplantı? 

Kuruma/kurumlara, oluşan durumla ilgili yapacakları/yapmayacakları şeyler için yetki vermek, bu yetkiyi verirken önceden yaptıkları/yapmadıkları şeyler için de aklamak, desek, galiba evet, öyle. İmzaları verdik, geçmiş olsun. 

* 

İktidar partisinden bir milletvekilinin toplantıda olması en önemli şeydi. Bu sayede engellemeyi (sonradan erteleme oldu) kınadık ama kınarken de hükümetimizden özür dileyerek konuyu tatlıya bağladık. Milletvekili gidince de biz bize sohbete devam ettik. 

Milletvekili ne aktarmıştır çevresine diye düşündüm. 

Mevcut demokrasi içinde; ‘Devlet için halk’, ‘halk için devlet’ kıskacında halktan yana olmak zor. Böyle olunca da, seçilinceye kadar halkın önünde önünü ilikleyen iken, seçildikten sonra önünde önü iliklenen insan oluyor milletvekili, devleti temsil ediyor artık çünkü, seçilmeden önce milletin vekili olacağını söylüyor, seçildikten sonra devlet oluyor. Ve biz, seçtiğimiz insana soru soramaz oluyoruz. Sorar isek anamızı alıp gitmemiz söylenebilir çünkü. Sıkıntımızı münasip dille aktaracağız derken taklalar atıyor, Asenavari hareketler yapar oluyoruz. Gerçekte Ankara’ya sesimizi duyurmada –böyle bir amaç var ise tabi ki- en kestirme yol orada bulunan milletin vekiline mesajı vermekti, bu durumu daha iyi kullanmalı idik. 

1992’den beri tansiyonu düşürme konusunda toplumumuzun bir kesiminin edindiği deneyim önemsenmeli. Konuyla ilgili “yarının büyükleri” gençlere yaklaşım da önemsenmeli. Sosyal bilimcilerin analizine gereksinmemiz var diye düşünüyorum. Konunun bilimsel açıklamasının yapılması için. 

* 

Yapılan açıklamalarda “engelleme” olduğunun belirtilmesi, kulaktan kulağa yayılan bir dizi olumsuz, yer yer hakaretamiz gerekçeler,.. hatta Komite’nin Sn. Bagapş’ın sınırdan içeri sokulmaması pahasına ziyaret pgogramını sürdürmedeki ısrarlı tutumunun olduğunun söylenmesi, … 

Beklenir ki; şiddet gösterisi yapılmayacaktır elbet, ama evet Uzuncaorman toplantısı olduğu gibi yapılırdı, Sn. Devlet Başkanı gelince ne yapılacaksa aynı şekilde; 

Havaalanında sembolik karşılama, gövde gösterisi yapılacak idi ya, aynı şekilde, bayraklı araç konvoyu ile Selimiye, oradan yine konvoyla, bayraklı tabi ki, çevrenize anlatacağınız birşeyler var ya, belli olmalısınız, hani düğün konvoyu bile anlaşılır, ‘mutluyuz’ yazarlar, biz de belki ‘üzgünüz’ yazarak bayraklarla dikkat çekmeliydik, ancak köye yaklaşılırken gerçekleşen bayraklı konvoy ne işe yaradı bilmiyorum. 

Ve bilgi aktarımı yapılırdı toplantıda öncelikle, hani komite başkanının en son yaptığı şey. Ne oldu ise aktarılır ve önceden belirlenen belirlenmeyen herkesin değerlendirme yapabileceği, konuşabileceği, ortak aklın öne çıkarılıp gerekirse protestonun, gerekirse susukunluğun tercih edileceği, veya ara çözümlerin kararlaştırılacağı bir yöntem izlenirdi. Yapılacak/yapılmayacaklar için yetki verilip verilmeyeceği de kararlaştırılabilirdi. Daha baştan ‘beyinler karar verir, kol bacak uygular’ anlayışı reva görülünce bu kadar olabildi. 

  

* 

Toplantının spontane yapıldığının, bu nedenle katılımın sınırlı olduğunun açıklanması ciddi bir talihsizlik oldu.  

Katılımın düşüklüğü gerekçesini toplantıda hazır bulunan milletvekiline açıklamak için böyle söylenmesi ise hepten talihsizliktir. Birçok ilden katılımın olması, buna karşın İstanbul-Adapazarı-Düzce’den ÇOK SINIRLI katılımın olması düşündürücüdür. Farklı ve görece uzak yerleşim alanlarından sınırlı katılımın olması daha anlaşılır bir şeydir. Gizli bir iletişim gücü ‘öyle bir toplanıyoruz, katılım önemli değil’ demiş olmalı diye düşünmekten kendimi alamıyorum doğrusu. Ekli çağrıdan kim ne anlar sorusuna gerek var mı? 

Tarih:           16 Ekim 2007 

Sayı :           2007/097 


KAMUOYUNA ÖNEMLİ DUYURU (2) 

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sayın Sergey Bagapş ve beraberindeki heyetin iptal edilen Türkiye ziyareti programı çerçevesinde 20 Ekim 2007 tarih Cumartesi günü Hendek Uzuncaorman köyünde yapılacak olan toplantı, aynı heyecan ve coşkuyla, hatta daha yüksek katılımla gerçekleştirilecektir. 

Herkesin bu çağrıya gerekli ilgiyi göstermesini bekliyoruz. 

Saygılarımızla 

Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi Adına 

Başkan İrfan Argun 

  

Sayı: 2007 10

Önceki İçerikNartlar 1. Bölüm
Sonraki İçerikYüzleşme Zamanı Gelmedi mi?
Yaşar Güven
1958’de, Düzce Köprübaşı Ömer Efendi Köyü’nde doğdu. 1980 yılında İTÜ Gemi İnşaat ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Üyesi olduğu Gemi Mühendisleri Odası’nın (GMO) 50. yıl ve İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin (İKKD) 60. yıl Andaç çalışmalarının editörlüğünü yaptı. Her iki kurumun yönetim kurullarında görev aldı. Kurucusu olduğu firmada iş yaşamı devam ediyor. 2005 yılı aralık ayında yayın hayatına başlayan Jıneps gazetesinin kurulduğu tarihten itibaren yayın kurulu üyesi.