Birikimlerimiz Tek Havuzda Buluşsun!..

0
649

Birbirimizi öteleme, paçasından çekme alışkanlıklarından bahsederiz hep. Bunun değişmesinin, yani ezberlerin bozulmasının; kesintisizce süren teorik ve pratik çalışmaların bize sağlayacağı özgüven ve birbirine güvenle olabileceğini biliriz.. Bu nedenle pek çok insanımız gerek bireysel gerekse de kurumsal olarak hiç de hafife alınamayacak işlere imza atarlar. İlk akla gelenleri şöyle bir gözden geçirelim mi?

– İnsanlarımız son yıllarda bireysel ve kurumsal olarak Anavatan Kafkasya ile bağlarını güçlendirmek için pek çok kapı aralamıştır: Kütüphane ve okullar için dayanışma kampanyaları, araştırma gezileri, turistik geziler, akraba ziyaretleri, Kafkasya’da yayınlanan gazete, dergi ve kitaplardan çeviriler yaparak diasporayı bilgilendirmeler, Kafkasya’daki gelişmeler hakkında otoritelerin sunduğunun dışında bilgilere-belgelere ulaşanlar.. Adıgey’deki atanmış yöneticilerden, Çeçenya’daki kirli savaştan, Abhazya’ya uygulanan ambargoyu telafi etmeye dönük çalışmalardan.. İnguşetya’dan, Osetya’dan, Dağıstan’dan.. Ve niceleri… Kafkasya ile bağları daha da güçlendirmeye hazırız artık!..

– Düğünlerde silah atılmasının yasaklanması konusunda “koskoca” devletin beceremediğini becerebilen Kafkasyalılar, kendi etki alanlarında halk temsilcilerinin aldığı kararları uygulayarak tüm Türkiye’ye örnek olmuşlardır… Birlikte karar alabilmeye hazırız artık!..

– Kendi özel imkanlarını sunarak ya da ilişkilenmelerden finans sağlayarak Çerkesler’i tanıtmak için belgeseller hazırlanıyor. Basın buna geniş yer veriyor.. Filmlere konu oluyor Çerkesler.. Direniş denilince bizim Çeçenler, Abhazlar ve tüm Kafkasyalılar en az Filistinliler, Latin Amerikalılar kadar ilk dile gelenlerden… ”Candan Önce Onur Gelir” sözünü şiar edinen onurlu bir toplumun “küllerinden doğması”na hazırız artık!..

– Hiçbir iktisadi ya da siyasi güç odağına sırtını dayamadan, kıt kaynaklara rağmen yaklaşık 2 yıldır diasporada bağımsız bir gazetesi var Kafkasyalılar’ın.. Dergileri var.. İnteraktif iletişim alanları, tartışma platformları, geniş ve dar katılımlı sayısız mail grupları var. Başkaları, “ÇerkeZ(!-S) tavuğu, güzel ÇerkeZ(!-S) kızları, düğünleri, cenazeleri, dansları ve ritüelleri” nin dışında da pek çok konuda bilgilenmeye başladı artık Çerkes toplumu hakkında.. Enformasyona hazırız artık!..

– 21 MAYIS anmaları artık onlarla-yüzlerle değil, binlerce insanın dört bir yanda katılımıyla yapılıyor.. Niteliği beraberce artırabiliriz.. Unutmamaya ve Unutturmamaya hazırız artık!..

– Üniversitedeki gençlerimiz; yeni gelen öğrencileri geldikleri ilk günden itibaren konuk edebileceklerini duyuruyorlar.. Ekonomik-sosyal imkansızlıklar nedeniyle “ağbi, abla” kod isimleriyle tarikat tezgahlarına(yurt-ev) ya da alkol/uyuşturucu batağında lümpen gruplarına kapılmamaları için rehber olmaya hazırlar. Kafkasyalı Üniversite Gençliği birbirine ihtiyacının çoktandır farkında.. Ülke çapında ve devamında Kafkasya’daki üniversitelerle ağlar örebilmeye hazırlar artık!..

– Derneklerimizin yaygınlaşmasıyla birlikte, niteliklerini artırmakla ilgili kaygılar da artmakta her geçen gün.. Federasyonumuz, vakıflarımız var, Anadilde eğitim kurslarımız var, , enstitü hazırlıkları da.. Bu kurumların kültürel faaliyetleri organize etmesini, diğer ulusal-kültürel-demokratik talepleri mevcut kurumlar dışında örgütlenmelerin yapması ve mevcut kurumların köstekleyen değil destekleyen olması gerektiğine dair görüşler yaygınlaştı.. Sivilleşebilenlerle yollara düşmeye hazırız artık!..

– Yalnız ve mağdur insanlarımızın mafyöz gruplarca ekmekleriyle-onurlarıyla oynanmasına izin verilmiyor. İnsanlarımızın sahipsiz olmadığını yeniden kavramalarına hazırız artık!..

– Uzunyayla ağaçlandırılıyor. Fidan fidan çoğalıyor dayanışma.. Büyüyen her bir fidan, insanımızı da yüceltiyor…

”Bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine” sözünü Çerkesler yine doğrulamaya hazır!..

– Hep asılsız ve abartılı isnatlarla suçladılar Çerkesler’i.. Pis işlerin faturasını “Çerkes Mafyası”, “Derin Çerkesler” isimleri üzerinden Çerkesler’e kestiler. Devlet te hain yaptı bizleri, devleti sevmeyenler de.. Oysa ki gerçekte derinde olanlar, potansiyel günah keçisi olan Çerkesler üzerinden hedef şaşırtarak kendilerini gizlediler…

”Temiz Toplum” arayışlarını Çerkes toplumu üzerinden örnekleştirmeye hazırız!..

Çerkes diasporasının iç dinamikleri, yukarıdakilere benzer yüzlerce örnekte de görüldüğü gibi gelişme göstermektedir. Bu sürecin başarıyla atlatılması ve mevcut kazanımların geliştirilmesi, mevcut çalışmaların toparlanıp doğru yöne kanalize edilmesiyle mümkündür.

Yukarıdaki örnekleri moral vermek için sıralamadım. Toplumumuzun yaşadığı bunca badireli aşamalara rağmen örneklemelerimizi dikkate alarak gücümüzün farkına varıp, önemlisi bu gücü açığa çıkarıp “KÜLLERİMİZDEN DOĞMAMIZIN” zamanının geldiğini anımsatmaktı amacım.. Farklı havuzlara BİZİM MUSLUKLARIMIZDAN dökülen suların TEK BİR HAVUZDA toplanması içindi.. Tersi durumda; birbirimizin paçasından çekiştiren ellerimiz, hayal kırıklıklarıyla, umutsuzlukla ve güvensizlikle dolu yüreklerimizle küllerimizin havaya savruluşunu şikayetlenerek izleyeceğiz!..

İşte buna hazır değiliz!..

 

Sayı: 2008 01