Abhazya Dışişleri Bakanı Türkiye’yi Ziyaret Etti

0
477

Dışişleri Bakanı Sergey Şamba ve beraberindeki Abhazya Milletvekilleri Talih Hötiç ve Soner Gogua, 2 Haziran Pazartesi günü Atatürk Havaalanı’nda Komite üyeleri tarafından karşılandı.

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi’nin daveti ile çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla Türkiye’ye geldi.

Dışişleri Bakanı Sergey Şamba ve beraberindeki Abhazya Milletvekilleri Talih Hötiş ve Soner Gogua, 2 haziran Pazartesi günü Atatürk Havalanı’nda Komite üyeleri tarafından karşılandı. Ardından İstanbul Kafkas – Abhazya Kültür Derneği’nde yoğun bir katılımla Abhazya Dış Politikaları ve Anavatan’daki son gelişmelerin konuşulduğu bilgilendirme toplantısına katıldılar.

Toplantıda Şamba’dan satırbaşları:

-Birleşmiş Milletler görüşmelerinde 3 konunun üzerinde duruyoruz;

*Kudri bölgesinden Gürcistan’ın çekilmesi,

*Saldırmazlık anlaşması,

*Abhazya’ya deniz yolu ulaşımının açılması.

-Gürcistan’ın geniş özerklik içeren federatif yapı önerisi, Abhazya’ya yapılmış bir teklif değil, uluslararası arenada açıklanmış bir tekliftir ve Gürcistan’ın manevrasıdır.

-Bağımsızlığımızın tanınması için bizim her alanda çalışmamız ve kendimizi tanıtmamız gerekir.

-Kafkasya için gelecekte, uzak ülke olan Amerika’nın etkisi azalacak, yakın ülke olan Rusya’nın etkisi artacaktır.

-Avrupa, ABD’ye karşın Rusya ilişkilerinde çok dikkatli davranıyor.

3 haziranda Sakarya’nın Çakallık köyünde Abhazlar’la buluşma gerçekleşti.

4 haziranda; Ankara’da basın mensupları ile kahvaltılı toplantı, devamında akademisyenler ve Düşünce Kuruluşları (Think-Tank) grupları ile ayrı bir toplantı yapıldı. 4 haziran akşamı ise; “7. Geleneksel Abhazya Gecesi” Ankara Hilton Otel’de gerçekleştirildi. Kafkas -Abhazya Dayanışma Komitesi tarafından düzenlenen geceye, emekli Genelkurmay Başkanı Doğan Güneş, TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, Başbakan eski Yardımcısı Abdullatif Şener, Kültür eski Bakanı Agah Oktay Güner ve AKP Balıkesir eski Milletvekili Turan Çömez ve çok sayıda Akademisyen katıldı.Abhazya için bağımsızlık mesajının verildiği gecede, otantik enstrümanlarıyla mini bir konser veren Kafkasya Kadın Müzik Topluluğu “Gunda” gecede beğeni topladı.

Heyet; 5 haziran günü, Ankara’dan İstanbul’a dönüş yolunda, güzergah üzerinde bulunan Düzce’nin Darıyeri Köyü’nde Abhaz halkı ile buluştu ve 6 haziranda Abhazya’ya döndü.

 

Sayı : 2008 06