Kafkasya’dan Kısa Kısa

0
603

Abhazya’da Sürgün Anıldı 

21 Mayıs gecesi Sohum sahilinde toplanan Abhaz halkı sürgünü andı. Abhazya’yı ziyaret eden Türkiyeli 21 kişilik grup anmaya bayraklarla katıldı. Sahilde yakılan büyük ateşin etrafında toplanan grup saygı duruşunun ardından, denize 100’e yakın mum bıraktı. Bir senedir Abhazya’da yaşayan yazar Hayri Ersoy yaptığı konuşmada, 21 mayısın önemine değindi ve Sohum sahilindeki sürgün anıtının değiştirilmesi yolundaki talebi bir kez daha tekrarladı. 

Abhazya’da sürgün 31 Mayısta anılıyor, bu yüzden 31 Mayıs tarihinde devlet yetkililerinin de katıldığı ayrı bir tören yapıldı. Tören, bu yıl da sürgün anıtı başında gerçekleşti ve Devlet Başkanı Bagapş, Başbakan Ankop ve bazı milletvekilleri katıldı. Anıta çelenk bırakıldı ve saygı duruşunda bulunuldu. Sporcu gençler bir koşu düzenledi. 4 Haziran akşamı da meşaleli yürüyüş yapılıp içinde sinevizyon gösteriminin de olacağı bir anma programı gerçekleştirilecek. (Jineps haber)


Karaçay-Çerkes’te ilk Ermeni Kilisesi  

Ermeniler’in Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nin başkenti Çerkesk’te kilisesi oldu. Cumhuriyette yaşayan Ermeniler’in girişimiyle toplanan bağışlarla yapımı tamamlanan Aziz Georgi Kilisesi törenle ibadete açıldı. Ermeni topluluğu temsilcileri, Karaçay-Çerkes’te yaşayan yeni neslin kendi milli gelenek, kültür, tarih, dillerini öğrenmelerine yardımcı olacak bir kültür merkezini de yakında açmayı planladıklarını kaydetti. Karaçay-Çerkes’te 3 bini aşkın Ermeni’nin yaşadığı belirtiliyor. 

(Kaynak:  Ajans Kafkas)  


Yaz Sezonu ve Turizm  

Pitsunda’da yaz sezonu başladı. Turistlerin gelmeye başlamasıyla hem otel ve pansiyon sahiplerinin hem de esnafın yüzü gülmeye başladı. Önemli bir gelir kaynağı olan turistik eşyaların satıldığı tezgahlar ve yazlık dükkanlar da birer birer açılmaya başladı. Pitsunda’da deniz kenarı yazlık tezgah aylık kirası 20.000 ruble civarında. 

(Jineps haber) 


Aliyev, Dağıstan Basınının Tepesine Biniyor 

Dağıstan’da güvenlik güçlerinin karıştığı adam kaçırma olayları ve İmam Şamil’in memleketi Gimri’de direnişçileri etkisiz hale getirme adına aylardır süren operasyonlar nedeniyle ağır eleştiriler alan yönetim, hükümet toplantılarıyla ilgili bağımsız medyaya zırnık koklatmayacak. 

Devlet Başkanı Mukhu Aliyev hükümetle yaptığı son güvenlik toplantısındaki konuşmaların gazetelerde yer almasının ardından, hükümetin toplantılarla ilgili bağımsız medyaya bilgi sızdırılmasını yasakladı. Bu şekilde özellikle toplantıları izleyebilen Dağıstan Radyo Televizyon Kurumu, Dağıstan RGVK kanalı, Dağıstan Haber Ajansı ve Dagestanskaya Pravda gazetesi muhabirlerinin içeride konuşulanlarla ilgili bağımsız gazetecilere notlar iletmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Yasak kararı 2 Haziran’daki toplantıyla ilgili Svobodnaya Respublika ve Çernovik gazetelerinin haberleri yol açtı. Bu iki gazete de toplantıya alınmamıştı. (Kaynak: Ajans Kafkas)


Abhazya’da Acı Kayıp 

Tkorcal’da 35 yaşlarında bir bayan doktor beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti. Kadın-doğum uzmanı olan genç bayanın bilinen bir hastalığı olmadığı belirtildi. Bu ani ölüm ailesini olduğu kadar Tkorcal halkını da yasa boğdu. (Jineps haber)


Tshinval’e Yine Ateş Açıldı  

Güney Osetya’nın başkenti Tshinval 11 Haziran gecesi yine ateş altında kaldı. Gürcü yerleşim yeri Tamaraşeni tarafından açılan ve on dakika süren ateş, başkentin kuzeyinde konuşlanmış barış gücü askerlerini hedef aldı. 

Gürcü-Oset çatışma bölgesindeki Barış Gücü Komutanlığı, saldırıyı taraflar arasında çatışma çıkarmaya yönelik kışkırtma olarak niteledi. Barış gücü komutan yardımcısı Vladimir İvanov “11 Haziran’da Gürcü-Oset ayrılık bölgesinde taraflar arasındaki ateşkes anlaşması bir kez daha ihlal edildi. Bu hareket tarafları çatışmaya tahrik etmeye yönelik açık bir provokasyon” dedi. (Kaynak: Ajans Kafkas)


Abhazya’da şarkı ve dans yarışması  

2 Mayıs’ta Sohum’da ilköğretim okulları arası, “Savaş ve Bağımsızlık” temalı şarkı ve dans yarışması düzenlendi. 

Birinciliği 10., ikinciliği 14., üçüncülüğü de 5. okul aldı. Çocuklar Tertip Komitesi’nin belirlediği 2 dans ve 2 şarkıyla sınırlı kalmayıp gösterilerini mini skeçlerle, sinevizyon görüntüleriyle süslediler. Savaşın insanlığa nasıl zarar verdiğini anlattılar. 10. okulun sunumu, baba-oğulu canlandıran 2 öğrencinin maketten oluşan şehitliği ziyaretiyle başladı. Saygı duruşu ve son savaşta şehit olan 10. okul mezunlarının tek tek anılmasıyla devam etti. Küçük çocuğun babasına savaşı, bayrağı ve bağımsızlığı sorma sahnesinin ardından muhteşem bir görsel sunum başladı. Tarih boyunca Kafkas halklarının yaşadığı savaşlar ve sürgün müzikal bir oyunda anlatıldı, son savaştan Abhaz – Adige – Çeçen ve Oset bayrakları galip olarak çıktı. Bundan sonraki bölümde savaşsız bir ortamda neler yapılabileceği anlatıldı. (Jineps, Abhazya) 

 

Sayı : 2008 06