Adige Kültürü için yeni bir adım

0
484

Maykop’ta bulunan “JÖĞOBIN” (Takım Yıldız) adlı çocuk yuvasında, diğer yuvalardan farklı bir gelişim sözkonusu. Bu yuvada çocuklara yeterli düzeyde Adigece öğretilmeye, Adige kültür ve gelenekleri daha derinlemesine tanıtılmaya ve yaşatılmaya çalışılıyor. Bu doğrultuda değişik programlar uygulanıyor. 27 Mayıs 2008 günü bir yıllık bir deneme ve çalışmanın sonuçları ele alınıp değerlendirildi. Yuvada yapılan uygulamaları ve çocukların başarı durumlarını yerinde görmek üzere yapılan organizasyonda, AC Bilim ve Eğitim Bakanlığı Baş Uzmanı Hurıyet Vereko, Maykop Kent Yönetimi’ne bağlı Çocuk Yuvaları Genel Müdürü Olga Tleçe ve metodist İrina Reznikovar da hazır bulundu.

Bir Rus masalı olan “Teremok” tan uyarlanma küçük bir sahne oyunu ile sunum başladı. Oyun Adigece olarak sunuldu. Ardından şarkılar söylendi ve danslar icra edildi. Bu arada henüz yeni yürümeye başlayan bebekler için yapılan “Tleteğevçor” (Adım attırma, yürütme), “Peoç’atlha” gibi eski Adige geleneksel uygulamaları, değişik oyunlar biçiminde çocuklar tarafından yeniden canlandırıldı.

Gösterilerin sonunda Hurıyet Vereko yaptığı konuşmada; “Adigece’nin ve Adige halkbiliminin geliştirilmesi doğrultusunda bu yuvada yapılan çalışmaları takdirle karşılıyorum. Diğer çocuk yuvalarımızın da burada yapılan çalışmaları örnek almalarını diliyorum”dedi. Ayrıca AC Bilim ve Eğitim Bakanı Ramazan Bedanıko’nun bir takdirname yazısı da yuvaya sunuldu.

Nefset HUT

Kaynak: Adygvoice (28.05.2008, internet)

Çev: Hapi Cevdet Yıldız

 

Sayı : 2008 06