Adigey Cumhuriyeti Tembot K’eraş Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü çalışanlarından Mariyet KUYEKO’nun “Adigeler’’de Maden İşleme Sanatı” adını taşıyan kitabı, Maykop’ta yayınlanmış bulunuyor. Kitap Adigeler’in demirden üretmiş oldukları değişik tarihsel ürünleri ele alıp incelemeyi amaçlamış.
Yüzyıllar boyunca Kuzey Kafkasya’da ve onun bir parçası olarak deniz kıyısında çok değerli ve önemli arkeolojik ürünler (savğet) bulunmuş ve bunlar şimdilerde bir araya getirilmiş durumda. Bu arkeolojik ürünler arasında, benzeri bulunmayan demirden üretilmiş değişik eşyalar ve aletler de bulunmaktadır. Söz konusu ürünlerden Adigey Ulusal Müzesi’nde sergilenmekte olanlara ilk kez bu kitapta yer verildi. Yazarın bilimsel çalışması Maykop, Mıvıt’ (Meot), Kasog (1) ve Şıthale (2) arkeolojik kültürlerine ait yapıtları kapsıyor.
Ünlü Adige sanat emekçisi Prof.Dr. Nurbıy LEVPAÇ’E, kitabın sanat ve bilim danışmanı. Ayrıca bilim insanlarımızdan B. BĞEJNEKO ile S. VAYŞTEYN’in eleştirel yazılarına da kitapta yer verilmiş ve arkeolojik yapıtların resimleri de yazar tarafından kitaba alınmış.
Sözkonusu bu çalışmaya ve kitaba ilişkin ayrıntılı bir yazıyı önümüzdek günlerde gazetemizde yayınlayacağız.
Goşnağo SİHU
Kaynak: Adygvoice (30.04.2008, internet)
Çev: Hapi Cevdet Yıldız
(1) Kasoglar; Ortaçağ Adigeleri’nin bir bölümüne verilen ad. (HCY)
(2) Şıthale; Şimdiki Adigey’in batısındaki Krasnodar kraya bağlı Beleroçensk beldesine Adigelerce verilen ad. (HCY)
Sayı : 2008 06