Dieter Boden Abhazya’nın Bağımsızlığını Destekliyor

0
500

Alman Diplomat, BM Genel Sekreteri Abhazya Anlaşmazlığı eski Özel Temsilcisi, AGİT’in Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü Misyon Bürosu Başkanı Dieter Boden, Kosova’nın bağımsızlığından sonra Abhazya’nın bağımsızlığının da tanınması gerektiğini söyledi.

Alman Diplomat Dieter Boden şöyle bir soru sordu: “Kosovalılar’ın bağımsızlığından sonra Abhazlar’a bağımsızlık vermemek adaletli olur mu?”

“İnterpresshyus” ‘un Spiegel ‘e dayandırdığı haberine göre, Dieter Boden, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’yi de sert bir şekilde eleştirdi. Özellikle de üslubunu eleştiren Boden, Saakaşvili’yi yeniden savaş tehlikesi çıkarmakla suçladı. Dieter Boden, Abhazya – Gürcistan anlaşmazlığında Rusya Federasyonu’nun da ikiyüzlü bir politika izlediğini söyleyerek “Bir yandan tarafsız görünerek arabulucu rolüne soyunuyor; öbür taraftan da bu durumu kullanarak Abhazya üzerindeki etkisini ve politik gücünü derinleştiriyor” dedi.

Hatırlanacağı gibi Boden, Abhazya konusunda kendi adıyla anılan (Boden Paper) bir barış planı hazırlamıştı. Ancak Şubat 2008 tarihinde Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba bu planın geçerliliğini yitirdiğini duyurmuş, “Abhazya olarak bu planı artık değerlendirmiyoruz. Çünkü Abhazya halkı 1999 yılında bağımsızlığı seçti” demişti.

Dieter Boden 5 Ocak 2008 tarihinde yapılan Gürcistan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AGİT Heyetine de başkanlık yapmıştı. (Kafkasevi)

 

Sayı : 2008 06