Abhazca, Kadim Anadilimiz

0
548

Gelecek yüz yıl içinde yeryüzündeki dillerin büyük bir bölümü artık olmayacak. Tıpkı ‘Son Ubıh’ gibi, yarın dilini konuşabilen son bir Abhaz olmasını ister misiniz?

Anavatanda köylü dili diye kendi dilini aşağılayan bir nesil, Rusça’yı kullanmakta ve çocuklarına öğretmekte ısrar ediyor. Diaspora’da dil; çocuğundan gizli bir şey konuşmak istediğinde kendi dilini kullanan anne babalar sayesinde can çekişiyor. Peki yarın yeryüzünden dilleri silinen halklardan biri biz mi olacağız?

Derneklerimizde açılan dil kurslarında dil öğrenmeye gelenlerin sayıları bir elin parmaklarını geçmiyor. Gençlerimiz kendi dillerini bilmiyor. Anavatanla aramızdaki en güçlü bağ dilimizken, şimdi o bağ yavaş yavaş yok oluyor. Dili bilen ve kullananların sayısı yavaş yavaş azalıyor. Az bilenler utanıp konuşmuyor.

 “Kendi dilinden utanmak”, asıl utanç verici olan işte bu. İstanbul Kafkas Abhazya Kültür Derneği, geçen dönem kendi bünyesinde açtığı dil sınıfından mezun ettiği öğrencileri ve dili daha iyi kullanabilen diğer üyeleriyle birlikte bir sohbet grubu kurmaya karar verdi. Bir hafta gelmediğinizde ders kaçırmayacağınız, eyvah nasıl yetişeceğim diye endişelenmeyeceğiniz bir sınıfınız var artık. Dili az kullanan, hiç bilmeyen, iyi bilen herkese açık bir sınıf. Bir sohbet sınıfı. “Dil en iyi konuşularak öğrenilir” ilkesinden hareketle açılacak olan bu sohbet sınıfına isteyen herkes istediği zaman katılabilir. Tek kuralı var bu sınıfın, “Kendi dilinde konuşmak, ana dilinde konuşmak”, sesleri ve kelimeleri daha iyi kullanmayı öğrenmek, dili geliştirmek. Az konuşanın pratik yapabileceği, iyi konuşanların diğerlerine yardımcı olacağı eğlenceli bir sınıfta kendi dilinizin tadını çıkarmak isterseniz eğer 10 Haziran 2008 Salı akşamı saat 20.00’de Derneğimize BUYRUN!…

Kendi dilinizde gördüğünüz rüyaları anlayan insan sayısı tükenmeden gelin, kapımız ve sınıfımız her dil sevdalısına açıktır…

Kafkas Abhazya Kültür Derneği

Yönetim Kurulu Adına

Başkan Mücella GENÇ

 

Sayı : 2008 06