Osetçe için bayram gibi bayram

0
476

Kuzey Osetya, Anadil ve Edebiyatı Bayramı’nı başta başkent Vladikavkaz olmak üzere bütün yerleşim birimlerinde düzenlenen farklı etkinliklerle kutluyor.

Mart 2003’de devlet başkanlığı kararıyla ilan edilmiş olan bayram çerçevesinde günlerdir Oset yazarlar ve şairlerin katılımıyla kent, kasaba ve köylerde toplantılar düzenleniyor. Başkent Vladikavkaz’daki kutlamalar ise Osetya Kilisesi Panteonu’nda başladı. Osetçe şiirler okundu, dilin önemine dair konuşmalar yapıldı. Ardından Oset Edebiyatının temelini atan Kosta Hetagurov ve Vaso Abayev’in anıtlarına çelenkler bırakıldı. Hetagurov’un adını taşıyan merkezin parkında toplu geziler yapıldı, öğrenciler şiirler okudu ve sanat grupları gösteriler sundu. Ardon bölgesi Nart köyü dans grubu Natron danslarını sergiledi. ‘Ana sözümüzü koruyoruz’ sloganıyla bir eylem düzenlendi. İnsanlara, Osetçe’nin güzelliğini anlatan yazarların tasvir edildiği kitap ayraçları dağıtıldı. Kutlamalar Oset tiyatrosundaki sanat gecesiyle devam etti.

Ayrıca ülke kütüphanelerinde Oset yazarların eserleriyle ilgili sergiler açıldı. Sergilerde Hetagurov ve Abayev’in yanı sıra Oset gramerinin temelini atan Akso Koliyev, Kafkas dilleri uzmanı ünlü Fransız filolog Georges Dumézil, Kost Hetagurov ve Arsen Kotsoyev’in eserleri de yer aldı. Bayramın kabul edilmesine öncülük eden Senatör Aleksandr Dzasohov da etkinliklere katıldı. (Kaynak: Ajans Kafkas)

 

Sayı : 2008 06