Osetler ‘Zarski Katliamı’ nı Andı

0
481

Yas törenleri 1990 başında Gürcistan saldırılarının kurbanlarının defnedildiği Tsihinval’de 5 nolu okulun bahçesindeki anıt mezarda saygı duruşuyla başladı. Anıta çiçekler bırakıldı, mumlar yakıldı.

Osetler, 20 Mayıs 1992’de Gürcistan askerlerinin çoluk çocuk 36 kişiyi katlettiği Zarski katliamını Güney Osetya ve Moskova’da düzenlenen bir törenle andı.

Yas törenleri 1990 başında Gürcistan saldırılarının kurbanlarının defnedildiği Tsihinval’de 5 nolu okulun bahçesindeki anıt mezarda saygı duruşuyla başladı. Anıta çiçekler bırakıldı, mumlar yakıldı. Ardından yakınlarını kaybedenler hükümet, parlamento, sivil toplum temsilcileri ile birlikte Zar köyüne giderek Zarski yolunda öldürülmüş masumların anıtında bir miting yaptı. Bogorodinski kilisesinde de öldürülenler için dua edildi.

Zarski trajedisi kurbanları Moskova’da da anıldı. Faşizm kurbanları anıtı ‘Halkların Trajedisi’ yanında, ‘Rusya Genç’ hareketi, ‘Yeni İnsanlar’ hareketi ve Demokrasi ve Halkların Hakları İçin Uluslararası Gençlik Asamblesi (Abhazya, Güney Osetya ve Transdinyester gençliği) üyeleri anıtın önünde buluştu. (..)

20 Mayıs 1992’de Gürcü askerlerinin abluka altına aldığı Tsihinval’den çıkıp Zarski yolu üzerinden Kuzey Osetya’ya giden siviller, Gürcistan silahlı güçlerinin hedefi olmuştu. Mülteci konvoyuna açılan ateş sonucu 36 silahsız insan ölmüştü. Sadece annesinin göğsüne sakladığı bir erkek çocuğunun kurtulduğu saldırıda ölenlerin çoğu kadın, çocuk ve ihtiyardı. Kurbanların en büyüğü 73, en küçüğü 7 yaşındaydı. Ölenler arasında Rusya Federasyonu vatandaşı olan altı kişi de vardı. Dönemin Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze Gürcülerin bir suç işlediğini kabul etmiş ama olayla ilgili soruşturma başlatılmamıştı. (Kaynak: Ajans Kafkas)

Sayı : 2008 06