Köy Tanıtımı: Kadirçeşme (NasıbıPsıneKoy)

0
928

Kadirçeşme (NasıbıPsıneKoy) köyü M.Kemalpaşa’nın doğusunda olup, M.Kemalpaşa’ya 12 km. uzaklıktadır. Köyde Marmara ikliminin hakim olduğu görülür. Kışlar oldukça yağışlı, yazlar ise sıcak geçer.

Köy 75 haneden oluşmaktadır. Köyün nüfusu 250-300 civarındadır. Nüfusun çoğu orta ve üst yaş grubundan olduğu için köyde örgün eğitim yapılmamaktadır. Eğitim ağırlıklı olarak M.Kemalpaşa’da gerçekleştirilmektedir. Köyün gelir kaynağı tarım ve hayvancıktır.

Köyü kuran aileler 1864 büyük sürgünü sonucunda ilk olarak Rumeli taraflarına yerleştiler. Fakat Çerkesler kültür farklılıklarından dolayı gittikleri yerlerde oranın halkıyla uyum konusunda güçlükler çektiler. Bu da bir çok sosyal sorunla uğraşmalarına neden oldu. İşte bunun sonucunda Avrupalılar’la Osmanlılar arasında imzalanan 1878 Berlin Antlaşmasıyla Çerkes halkı ikinci bir sürgüne tabi tutulup Anadolu’ya gönderildi. Anadolu’ya gönderilen grup arasında bulunan Kadirçeşme’nin kurucularına M.Kemalpaşa ovasında yer gösterildi. Fakat gösterilen yerin halkımızın yaşayışına uygun olmaması nedeniyle başka yerler aranmaya başlandı. Köyün kurulduğu şimdiki yeri gezen Thamateler buraların ormanlık ve sulak olmasından etkilenerek yerleşmeye karar verdiler. Köyü ilk kuran ailelerin Meges, Bzaşho, Bğane olduğu söylenmektedir.

Köyün tamamı Adige’dir. Köy Şapsığ , Abzeh ve Bjeduğ boylarından oluşmaktadır. Çerkesçe konuşulmaktadır. Anadilin konuşulma oranı bir hayli yüksektir. Sosyal ve kültürel açıdan oldukça etkin olan köy 1992 ve 1998 yıllarında gerçekleştirilen ‘21 Mayıs Sürgününü Anma Etkinlikleri’ne ev sahipliği yapmıştır. 1992’de yapılan anma töreni, ilk yapılan tören olması nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır. Ayrıca düğünlerde ve Bayram gibi önemli günlerde yapılan zexesler de kültürel açıdan önemli yer tutmaktadır.

Kadirçeşme’de yaşayan aileler şöyledir.

Şapsığ sülaleleri:

1-     Bate                            4- Bzahşo                    7- Petvoş                     10- Şahon

2-     Şavo                           5- Meges                     8- Çermıt                     11- Bığane

3-     Hızelh                          6- Çuşha                     9- Asako                     12- Hakrat

Abzeh sülaleleri:

1-     Mate

2-     Tuğuş

3-     Çemike

Bjeduğ sülaleleri:

1-     Napsako

2-     Nakaruko

Not: 1999 yılına ait TİMAF dergisinden alınmıştır.

 

Sayı : 2008 07