2008 Pekin Olimpiyatları ve Çerkesler

0
526

Gerçekten olağanüstü güçlü, atletik, düzgün ve dengeli vücut yapıları ile Kafkas(Çerkes) halklarının çocukları, tarih boyunca özellikle bireysel sporlarda hep dünya klasmanının en üstlerinde yer almışlardır.

Savaşma yetenekleri ve dayanıklılıkları tarihin teslim ettiği bir gerçek olan bu insanların, sporda da üstün niteliklere sahip oldukları ise, uzmanları ve meraklıları dışında Dünya ve Türkiye kamuoyunun pek bilmediği bir başka gerçektir.

1864 sürgünü ile büyük çoğunluğu anavatanlarından ayrılmak zorunda kalan Adığe ve Abhazlar ile diğer tüm Kafkas halkları Türkiye, Rusya ve muhaceret yaşamı sürdürdükleri dünya ülkelerinde savaş ve spor denince ilk akla gelen halklar olmuşlardır.

1903 yılında Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk spor klübü BJK’nü batılı sömürgecilere karşı kuran, Ahmet ve Mehmet Fetgeri kardeşler ve arkadaşlarının Çerkes kökenli aydınlar olduğu bilinmediği gibi, Yaşar Doğu, Hamit Kaplan, Nurettin Zafer ve daha pek çok dünya ve olimpiyat şampiyonu sporcunun da Çerkes kökenlerinden haberdar olmayanlarımız çoğunluktadır.

Çünkü bunları dile getirmek bazen şovenlikle suçlanmayı getirebildiği gibi, konuyu iyice zıvanadan çıkarıp, neredeyse ünlü, doğru, güzel ve iyi olan herkesi Çerkes yapma hastalığına kapılan insanlarımızın sayısı da az değildir.

Teknolojinin getirdiği iletişim kolaylığı artık her şeyin kolaylıkla öğrenilmesi, yaygınlaşması ve paylaşılması sonucunu doğuruyor.

Biz de 2008 Pekin Olimpiyatları’nda Çerkes halklarından geldiğini bildiğimiz bazı sporcuları listeledik. Yanlış ve eksiklerin zaman içinde tamamlanarak, Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nin başkenti Nalçik’te gördüğüz “Şampiyon Adığeler” adlı kitabın tüm Kafkasyalı halkları kapsayacak şekilde genişletilerek üretilmesinin ne kadar önemli bir adım olacağını hayal etmek istedik.

Eminiz bunu genç arkadaşlarımız kolaylıkla başarabilir. Yapılaması gereken ciddi bir arşiv ve belge taraması ile yaşayan kişilerden, başta Türkiye ve Kafkasya olmak üzere geniş çapta derlemektir.

Sonuçta ortaya çıkacak pek çok ismin hepimizi ve dünyayı şaşırtacağından eminiz.

2008 Olimpiyatları’ndan alınan ve sadece güreş ve sırıkla atlamayı ele alan aşağıdaki liste size “bu adam da balon uçurmaya, herkesi Çerkes yapmaya meraklılar kervanına katıldı” dedirtebilir. Ancak her bir sporcuyu internette arama motorları ile arayarak bulduğumuzu, meraklı bir iki kişiden de teyit aldığımızı belirtelim.

Farklı ülkeler adına yarıştıkları dikkatinizden kaçmayacaktır. Ne yazık ki, dün olduğu gibi bu son olimpiyatlarda da hiçbirisi kendi halkının bayrağını dalgalandıramadı ve marşını dinletemedi.

Yarın ne olacağını kim bilebilir? Bakın Oset ve Abhaz kardeşlerimiz artık az sayıda ülke tarafından bile olsa tanınan cumhuriyetler ve biz tüm Kafkasyalılar iyi, erdemli, vicdanlı, başkalarına saygılı, başarılı sporcu ve diğer insanlarımızla nasıl övünme hakkını kendimizde görüyorsak, insanlarının gücüne dayanarak yaratacakları, tüm halklara ve haklara saygılı demokratik ortamla bu cumhuriyetlerimizle de övünmek isteriz

Listede eksikler çok; ama yanlış yoksa, fazla asla yok.

Ağustos, 2008

 

Pekin 2008’deki Şampiyonlarımız

Sırıkla Yüksek Atlama

ELENA ISINBAYEVA – ALTIN madalya – Dünya ve Olimpiyat rekortmeni – Rusya Federasyonu (RF) adına – Dağıstan(Tabasaran) kökenli.

Grekoromen Güreş

NAZIR MANKİEV – 55KG. – ALTIN madalya – RF adına – İnguş

İSLAM-BEKA ALBİEV – 60KG.- ALTIN madalya – RF adına – Çeçen

ASLANBEK KHUŞTOV – 96KG. – ALTIN madalya – RF adına – Kabardey(Adığe)

KHASAN BAROEV – 120KG. – GÜMÜŞ madalya – RF adına – Oset

Serbest Güreş

BESİK KUDUKHOV – 55KG. – BRONZ madalya – RF adına – Oset

MAVLET BATIROV – 60KG. – ALTIN madalya – RF adına – Dağıstanlı

RAMAZAN ŞAHİN – 66KG. – ALTIN madalya – TÜRKİYE adına – Dağıstanlı (Çeçen)

BOUVAİSA SAİTİEV – 74KG. – ALTIN madalya – RF adına – Çeçen

SOSLAN TİGİEV – 74KG. – GÜMÜŞ madalya – ÖZBEKİSTAN adına – Oset

MOURAD GAYDAROV – 74KG. – BRONZ madalya – BEYAZ RUSYA adına – Dağıstan

GEORGY KETOEV – 84KG. – BRONZ madalya – RF adına – Oset

ŞİRVANİ MURADOV – 96KG. – ALTIN madalya – RF adına – Dağıstan(Lak)

TAİMURAZ TİGİEV – 96 KG. – GÜMÜŞ madalya – KAZAKİSTAN adına-Oset

ARTUR TAYMAZOV – 120KG. – ALTIN madalya – ÖZBEKİSTAN adına – Oset

BAKHTİYAR AKHMEDOV – 120KG. – GÜMÜŞ madalya – RF adına – Dağıstanlı(Kumuk)

DAVİD MUSULBES – 120KG. – BRONZ madalya – SLOVENYA adına – Oset

 

Sayı : 2008 09