Nartlar, Devler ve Cüceler

0
882

Mitoloji bazılarının sandığı gibi temelsiz masallardan ibaret değildir. İnsanlığın serüvenini anlatır mitoloji ve gerçekle kurguyu insanlığın hizmetine sunar; insana yol gösterir. Ancak Dünya’da her halkın mitolojisi yoktur. Gereğince kullanamasak ve anlayıp anlatamasak da Kafkas Halklarının gözünü budaktan sakınmayan, güçlü, gururlu, akıllı ve fakat iyi niyetli Nartlar’ı anlatan zengin bir mitolojileri vardır.

Nart mitolojisinin sahibi ve yaratıcıları Kafkasya’nın binlerce yıldır iç içe yaşayan tüm halklarıdır. Bakmayın siz “Nartlar sadece bizim atalarımızdır” diyenlere; gerçekle ilgisi yoktur zira.

Nart mitolojisinde iki farklı halk daha vardır; çok büyük ve aklı kıt Devler ile çok küçük, kötü kalpli, kurnaz ve korkak Cüceler. Nartlar bu iki halkla mücadele ve işbirliği içinde binlerce yılda modern Kafkasyalı halkları oluşturmuşlardır. Dolayısıyla çevrenizde bu ruhsal yapıdaki insanlarımıza her an rastlayabilirsiniz. Şekiller değişmiştir ancak ruhsal yapıdaki farklar hala mevcudiyetini sürdürmektedir.

Cücelerin halklarımız içindeki sinsice varlığını, göz ardı edilemeyecek bir sorun olarak- son gelişmelerin zorlaması nedeniyle- gündeme getirmek istedim. Kendilerini Nartlar’dan sayan veya öyle gösteren cüceler son yüzyıllarımıza damgalarını vurmuşlar, vurmaya devam etmektedirler. Ahlaksız, sinsi ve korkak bu cüceler kendi çocuklarını ve komşu kardeş halkların çocuklarını köle tacirlerine satmışlar; düşmanla sürekli işbirliği içinde olmuşlar, sırıtarak Nartlar’ı aldatmışlar; çıkarları tehlikeye girdiğinde her tür oyunu mubah bilmişlerdir.

Bilinemez vadilerdeki gizlenmiş köylerimizi ve Kafkasya’ya özgü kimliğimizin oluşumunda etkisi olan hayvan ve bitkileri düşmanlara yağmalatmışlar ve bu yağma ve kırımdan paylarını almışlardır.

Xabze denen yazısız anayasamızı tahrip etmişler, saptırmışlar ve içini boşaltmışlardır.

Thamade kavramını ihtiyarlığa indirgemişler ve işlevsiz bırakmışlardır. En çok bir araya gelinmesi gereken zamanlarda toplumun içine sen-ben kavgası sokup, enerjilerini yok etmişlerdir.

Binlerce yıllık geleneğimiz olan Xase toplanmasın diye dar grupçu yaklaşımları alkışlamış, düşüncesini korumakla birlikte, önemli zamanlarda her kesimle diyalog isteyenleri “ilkesiz” ilan ederek itibarsızlaştırmaya çalışmış, kamplaşmaları alkışlamışlardır.

Nartlar ne zaman ayağa kalmaya yeltense, her taşın altında, her ağacın arkasında sinsice hazır bekleyen bu cüceler, tavşanların sırtından inip topluma karışmakta ve Nart olmayı da başka kimselere layık görmemektedirler.

En son Adıge Dil Kurultayı’nda yer almayarak; Suriye olaylarında dağınıklığı teşvik ederek, ondan önce geçen yılki KafFed Genel Kurulu’nda -istemedikleri bir başkan adayı ortaya çıktığında- uzmanı oldukları Ali Cengiz oyunlarıyla, sahte delegeler getirerek, insanları tehdit ederek, kendilerine verilen görevlerini layıkıyla yerine getirmişlerdir.

Nartlar kendi kimlikleri ile onurlu bir gelecek düşlüyorlarsa, görüntülerini değiştirip Nartlar’a benzemiş bu cücelerin iktidarına artık son vermelidirler.

Kim olduklarını, olanları dikkatle izlediğinizde ve iyi niyetinizi bir anlık kenara koyduğunuzda hemen anlayacağınız bu cücelere Xase’yi toplayarak bir an önce gereken tepkiyi gösterin. Hep beraber, yılda bir kez olsun tüm farklı görüşlerinizi içinizde koruyarak tek ses olun.

HAYDİ NARTLAR BİR ARAYA GELİN AYAĞA KALKIN! DÜNYAYA KENDİNİZİ GÖSTERİN!
DÜNYAYA HAT DEDİRTİN! HAT JIVĞAA MARJE!

18.12.2012, İstanbul

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz