Aka-Der Olağanüstü Genel Kurulu

0
468

Jıneps Gazetesi Adına Yalçın Karadaş Bir Konuşma Yaptı

18 Ekim 2009 tarihinde AKADER (Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği) Olağanüstü Genel Kurulu Kadıköy’de yapıldı. Demokratik Sivil Girişimlere yapılan çağrı üzerine gazetemiz adına Yayın Kurulu üyesi Yalçın Karadaş konuk katılımcı olarak Genel Kurulda yer aldı.

Gündemin, gazetemizin de kendisini tanıtması istenen bölümünde konuşan Karadaş, Çerkeslerin tarihine kısaca değinerek sürgün sonrası diyasporik yaşamlarına ait çarpıcı bilgiler verdi.

Türk olmadıklarını, Kafkas Türkü olmadıklarını, kimsenin Türk ya da Kürt olmak zorunda olmadığını ve ülkenin hepimizin olduğunu artık birilerinin hazmetmesinin gerektiğini vurguladı. Türk olmayanların bu ülkeyi sevmedikleri ve yıkmak istedikleri düşüncesinin aptalca bir paranoya olduğunu belirterek örnekler verdi.

1908 yılından başlayarak varlıklarını sürdürmeye ve geliştirmeye yönelik çalışmaları, Çerkes Teavün Cemiyeti, Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti ve Diyane Gazetesi, BJK’nün kısa tarihçesi, Osmanlının yıkılışı ile yeni Cumhuriyet oluşumunda silah ve beyin olarak başı çektikten sonra Kemalist Türkçü ırkçılar tarafından nasıl aldatıldıkları ve tavsiye edildiklerini örneklerle anlattı.

Çerkes kimliği üstüne vurgu yaparak, dilimizin ve kültürümün dolayısıyla kimliğimizin yok edilmesi anlamına gelen resmi ideolojiyi ve hala bu yanlışı yasa dışı yoldan sürdürmek isteyenlerle, buna bilerek ya da bilmeyerek her halktan olduğu gibi Çerkes halkından da katkı koyanların psikolojisini gündeme getirdi.

Kendilerinin Cumhuriyet tarihi boyunca bu güne kadar yaşatılan aldatmalar ve yalanlarla mücadele için yola çıktığını ifade eden Karadaş, bu yanlış, haksız ve inkarcı düzeni değiştirmek, utanma duygusunu insanların yüreğine koymak, kendi ezberlerimizden başlayarak ezberleri bozmak, egolarımızı toplumsal sorunların önüne çıkarmamak, detaylara dalıp yapılabilecek basit ancak etkili işleri atlamamak, eşitsizlik ve adaletsizliğe son vermek, çifte standardı bitirmek, kullanılmaktan kurtulmak ve her şeye rağmen dik ve onurlu durabilmek için gazetedeki az sayıda insan ve destekçileri ile dört yıldır yaşam savaşı verdiklerini ifade etti.

Aka-Der’e çok kısa süredeki güvenilir ve etkin çalışmaları ve işbirliklerinden dolayı teşekkür ve başarı dileyerek konuşmasını tamamladı. (Jıneps Haber)

 

Sayı : 2009 11