Barış için Sanat girişimi

0
516

Barış için Sanat girişimi

Savaş ile barışın arafı olmaz

Hayat dururken ölüm savunulmaz!

Sussun silahlar, biz barış istiyoruz.

Barış, sadece silahın susması, kanın durması, gözyaşının dinmesi değildir.

Barış sevmektir.

Korkmadan konuşmak; kızmadan dinlemek, nefret etmeden bakabilmektir.

Huzur içinde yaşayıp, ecelinle ölmektir.

Cenazeni öfke ve nefretle değil, hüzün ve yasla gömmektir.

Ananın çocuğuyla, ninenin torunuyla aynı dilde gülmesidir barış.

Konuşalım, bitsin bu kan kokusu. Susmaktan, kan ve barut koklamaktan iğrendik.

Biz barış istiyoruz.

Bizler ( (metni imzalayan sanatçılar) bugünden itibaren tüm sanatsal üretim ve eylemlerimizi barış için gerçekleştireceğiz. Herkesi sanatsal eylem ve ürünleriyle bu çabamıza ortak olmaya çağırıyoruz.http://barisicinsanat.org/index.php)

Not: Metin diğer ana dillerin yanı sıra Adıgece, Abazaca, Çeçence ve Osetçe olarak sitede yer almıştır.

Barışalım

Bugüne kadar 1000 civarında sanatçının destek verdiği “Barış İçin Sanat Girişimi” 19.10.2009 tarihinde yaptığı bir basın açıklamasıyla silahların susması ve barış talebini dile getirerek önümüzdeki süreçte sanatsal üretimlerini bu talep etrafında yürüteceklerini kamuoyuna deklere etmişlerdi. Bu deklarasyon çerçevesinde uzun soluklu bir eylemlilik sürecinin ilk adımı olarak 3 Kasım 2009 Salı akşamı Garaj İstanbul’da buluşan sanatçılar sanatın diliyle barış seslerini yükseltti.

Barış için ülkemizdeki tüm farklı dil ve kültürlerden şiirler, şarkılar, danslar ve gösterilerin sunulduğu etkinlikte; Gülçin Şantırcıoğlu, Sezai Sarıoğlu, BGST Kardeş Türküler, Takuhi Tovmasyan, Derya Alabora, Cavit Mürtezaoğlu, Feryal Öney, Bayar Şahin, Serap Yağız, Sennur Sezer, Hava Karadaş, Marsis, Şebnem Sönmez, Mahşer-i Cümbüş, Tiyatro Boğaziçi, Mercan Erzincan, Ayşenur Kolivar, Teneke Trampet, Roni Margulies, Sumru Ağıryürüyen, Hikmet Akçiçek, Sema, Övül Avkıran, Aynur Doğan, Esmeray, Pakrat Estukyan, Yasemin Göksu, İlkay Akkaya, Mezopotamya Kültür Merkezi, BGST Dansçıları, Adile Yadırgı ve Mustafa Avkıran sahne aldı.

Barış için merhaba diyen sanatçılar tüm sanatçılara çağrılarını yinelerken “Biz, sanatı yaşamının parçası yapanlar, tarihin emri, sanatın kavliyle barışı ‘üstümüze vazife’ bildik. Sokakta, evlerde, konserde, sergide, tiyatroda, sinemada, dokunduğumuz, selam verdiğimiz, oyun oynayıp, şarkı söylediğimiz herkese barış’tan bahsedeceğiz…

Barış bu coğrafyada daha çok yer kaplasın diye, sanatın diliyle ve araçlarıyla yapacağız bunu…” diyorlar.

Gelin hep beraber barış ve daha fazla demokrasi talebini yükseltelim.


3 kasım akşamı yapılan geceye 3 Çerkes sanatçı katkı sundu. Hava Karadaş sesi ve müziği, Ahmet Telli şiiri ve Aydan Çelik girişimin çizeri olarak. Gecenin afişlerine de imza atan Çelik, girişimin internet sitesini güzelleştiren “barış için sanat” logo/amblem çalışmasını, gazetemize özel uyarladı.

 

Sayı : 2009 11