“Anadilini sev ve öğren” Anadili konulu yarışma tamamlandı

0
561

Adige Cumhuriyeti (AC) Bakanlar Kurulu tarafından alınan “Adige Cumhuriyeti devlet dilini koruma ve geliştirme” kararı gereğince, “Anadilini sev ve öğren” (ШIу лъэгъу ыкIи зэгъашIэ уиныдэлъфыбзэ) adı altında, (06-20) Ekim tarihleri boyunca cumhuriyetin her okul yerleşimini kapsayan bir eğitsel yarışma düzenlenmiştir. Yarışma, AC Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile AC Bilimsel Araştırma Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütülmüştür.

(..) AC Eğitim ve Bilim Bakanı yardımcısı Bayan Alıy Mariyet şunları söyledi:

“Dil ulusun köküdür. Her ulus, yeryüzündeki en az nüfuslu olan ulus bile, kendi dilini en değerli varlık, en değerli zenginlik kaynağı olarak görür. Her ulusun kendi anadilini ve kendi kültürünü öğrenmesi için okullarımızda etkili çalışmalar yürütüyoruz (*). Bu yarışma bunun bir kanıtıdır”.

Öğrenciler değişik alanlarda yarıştılar. Şiirler okudular, şarkılar söylediler, dans ettiler ve küçük temsiller sundular. Her bir rayon ilginç bir gösteri hazırlamış olarak yarışmaya gelmişti. Jüri her dalda en iyi bulduklarını belirledi. (..) (Adige Mak)

(*)- Adigey’de, Rusça yanında Adigece de anayasal bir resmi dildir. Ermenice, Rumca, Kürtçe ve Tatarca, Adige Cumhuriyeti Devleti tarafından kültürel özerklikten yararlandırılan, temsil edilen ve koruma altına alınmış olan dillerdir.

 

Sayı : 2009 11