CHP ve Onur Öymen’e Tepkiler Büyüyor!

0
469

Onur Öymen’in 10 Kasım’da Mecliste yaptığı konuşma, İstanbul Beyoğlu’nda toplanan Tunceli Dernekleri ile çok sayıda dernek ve sivil toplum örgütü üyelerince protesto edildi.

Öymen ve CHP aleyhine pankart ve dövizler açarak yürüyen grup adına basın açıklaması yapan TUDEF (Tunceli Dernekleri Federasyonu) Başkanı Özkan TACER, Dersim katliamının Cumhuriyet tarihinin en trajik olaylarından olduğunu söyledi. Seyit Rıza, oğlu ve beş arkadaşının idam edilişlerinin üzerlerinden 71 yıl geçmiş olmasına rağmen mezarlarının yerlerinin nerede oldukları hala bilinmemektedir.

Galatasaray’da toplanan gurup CHP İstanbul İl Merkezi önüne kadar yürüdü. Açtıkları pankartlar ve sloganlar eşliğinde CHP ve Onur Öymen’i protesto ederek yürüyüşe geçen urup: “1938’in hesabı sorulacak, Dersim onurdur, onuruna sahip çık”, “CHP Munzur’da boğulacak” sloganları attı. Yürüyüşte Kırmançca / Dımılice-Zazaca / olarak “Laneti sero to Öymen!” (Lanetli adam Öymen!) sloganı atıldı. Ayrıca kendisi de Tuncelili olan CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu’na da tepki gösterilerek CHP’den istifa etmesi istenildi ve hakkında “Laneti sero to Kılıçtaroğlu” (Lanetli adam Kılıçtaroğlu!) sloganı atıldı. CHP’de yer alan tüm Dersimlilerin istifa etmeleri istenildi. Kalabalık gurup CHP il binası önüne siyah çelenk bıraktı. Bu arada İstanbul İl Başkanı elinde çiçeklerle gurubu karşıladı.

Kalabalık yuh çekerek il başkanını şiddetle protesto etti, çiçekleri almadı. Basına yapılan açıklamada: “Dersim katliamının siyasal çekişmelere malzeme edilmemesi, tarihsel haksızlıkların giderilmesi gerektiği ve idam edilenler ile Dersim katliamının üzerinden 72 yıl geçmiş olmasına karşın arşivlerin açılmadığı” dillendirilerek “arşivlerin açılması” istendi. 1938’de idam edilen Seyit Rıza, oğlu ve 5 arkadaşının mezar yerlerinin açıklanması istendi. Yetmiş yaşında olan Seyit Rıza’nın yaşı bir gecede küçültülmüş, 17 yaşında olan oğlu Reşik Husen’in ise yaşı büyütülerek 17 Kasım 1938’de toplam yedi kişi idam edilmişti.

Sayı : 2009 11