Maksharip Aushev Nalçik’te Öldürüldü

0
500

Eski İnguş muhalif liderlerinden ve muhalif Ingushetia.ru internet sitesinin eski sahibi Maksharip Aushev 25 ekim sabahı Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nin (KBC) başkenti Nalçik’te öldürüldü.

(..)

Maksharip Aushev’in naaşı farklı teyplerden (klanlardan) 3000’den fazla kişinin katılımıyla 26 ekimde İnguşetya’da defnedilirken, insan hakları grupları Kuzey Kafkasya’yı saran şiddete dikkat çekti… Cenazeye katılanlar, olayı politik bir cinayet olarak nitelendirerek, suçu işleyenleri kınadılar.

İnguşetya’nın tanınmış muhalif ismi Magomed Khazbiev: “Cinayetten 2-3 gün kadar önce Maksharip ile konuşmuştuk. Beni uyarmış ve yakında hükümetin her ikimizi de öldüreceğini, cinayet girişiminin de muhtemelen ülke dışında olacağını söylemişti. Ancak bu bilgiye sahip olması her nedense onun kendi hayatını kurtarmasına yaramadı. Muhtemelen başka birisinin arabasıyla seyahat ederse nereye gittiğinden haberleri olmayacağını düşündü” dedi ve sözlerine şöyle devam etti, “Maksharip ülkedeki en büyük teyplerden birisine mensuptu. Eski Devlet Başkanımız Ruslan Aushev de onun kuzeniydi. Bu nedenle bu cinayet çok ciddi sonuçlar doğuracaktır.”

Muhalif internet sitesi Ingushetiyaru.org, Magomed Yevloev ve Maksharip Aushev cinayetleri arasında bağlantı kurarak cinayetle ilgili olarak, “Bu sistemde yetkililer aleyhinde açıklama yapmaya ya da gerçekleri söyleyemeye cesaret edenler Yevloev ve Aushev ile aynı sonu paylaşacak şeklinde bir yorum yaptı.

Washington Post gazetesi bir ay kadar önce Maksharip Aushev ile yaptıkları röportajdan alıntılar yaparak, Aushev’i katledenlerin kimler olabileceğine işaret etti. Washington Post’ta bu ay içerisinde yayınlanan röportajda, Aushev, süregelen gelişi güzel adam kaçırma olaylarından, işkencelerden ve yargısız infazlardan ötürü  güvenlik güçlerini suçluyor ve bu durumun isyancıları güçlendirdiğini iddia ediyor; bu durumun sorumlusu olarak ise KGB’nin devamı niteliğindeki Federal Güvenlik Servisi (FSB)’ni, yerel polisi ve komşu Çeçenya’daki Kremlin kuklası Ramzan Kadirov’u gösteriyordu. Röportajda Aushev “Onları yetkililer olarak değerlendirmiyorum. Onları eşkıya olarak adlandırıyorum” demişti.

Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme- HRW) örgütünün Rusya ofisi yöneticisi Allison Gill, “Rusya liderliği bu tip cinayetleri net bir şekilde kınamalı, zira devletin en üst düzeyinde ne olursa aşağıya da o sinyal gider” dedi. (waynakh.com)


Maksharip Aushev

16 Şubat 1966 tarihinde İnguşetya’nın Nazran kentine bağlı Surkhakhi köyünde dünyaya geldi. Vladikavkaz’daki Ziraat Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra çeşitli şirketlerde yönetici olarak görev yaptı. Aushev, Ingushetia.ru isimli muhalif internet sitesinin kurucu Magomed Yevleov’in Ağustos 2008′de öldürülmesinden sonra sitenin sorumluluğunu üstlenmişti. Kasım 2008′de İnguşetya Devlet Başkanı Murad Zyazikov’un görevinden alınmasından sonra da site ile bağlantısını sonlandıran Aushev, yeni devlet başkanı Yunusbek Yevkurov ile birlikte çalışmaya başlamıştı. Maksharip Aushev, Rusya İnsan Hakları Ombudsmanı Ofisi Uzman Konseyi’nin bir üyesiydi. Aushev evli ve beş çocuk babasıydı. (waynakh.com)

 

Sayı : 2009 11