14 Aralık tradejisini unutmayalım

0
435

14 Aralık 1992 tarihi, Abhazya-Gürcistan savaşının en trajik günüdür.

 14 Aralık 1992, Gürcistan işgal kuvvetlerinin kuşatma altında tuttuğu Tkvarchal’dan 35’i çocuk, 8’i hamile kadın olmak üzere toplam 81 sivili taşıyan insani yardım helikopterinin Lata’da vurulduğu gündür. 

 14 Aralık 1992, helikopterdeki tüm insanların yanarak öldüğü gündür. 

 Tam 17 yıl önce bugün, masum çocukların, çaresiz kadınların, yaşlıların, hastaların Gürcistan ateşinde yandığı gündür. 

 Daha dün gibi hatırlıyorum, Abhazya, kuşatma altındaki Tkvarchal’da soğuktan, hastalıktan ve açlıktan ölümle karşı karşıya olan sivilleri tahliye için Gürcistan ile geçici ateşkes anlaşması yapmış, bu anlaşma kapsamında ilk grubun Gudauta’ya getirilmesi için Ruslardan sağlanan helikopter Tkvarchal’a gönderilmişti. Gudauta merkezde toplanan yüzlerce insan çocukları, hastaları, yaşlıları karşılayıp bağırlarına basmak, şefkatle kucaklamak için bekleşiyordu. Kimi çocuklar için şeker, kimi hastalar için çorba, kimi de yaşlılar için battaniye getirmişti. Yokluklarını, yokluğun pençesinden kurtulacak kardeşleriyle paylaşmak için bekleşiyorlardı. 

 Yetkililer, çoluk-çocuk 81 kişinin helikoptere bindirildiğini duyurdu. Herkes alkış tuttu. 

 Ve 15-20 dakika sonra kara haber düştü herkesin yüreğine. Ateş yaktı herkesi. Çığlıklar yükseldi. 

 Üç gün bekleşti insanlar meydanda. Mumlar yakıldı, ağıtlar… 

 Patlamadan ve ateşten artakalan küçük bedenler Gudauta’ya geldiğinde savaşa lanet okudu insanlar. O güne kadar oğullarını, kocalarını, kardeşlerini savaşa kurban veren analar-babalar, eşler, kardeşler kendi acılarını kat kat aşan bir ızdırapla tutuştu. Çocuklar, yaşıtlarının yanık bedenlerini çiçeklerle, rengarenk şekerlemelerle ve gözyaşlarıyla örttüler, cennete uğurladılar… 

 14 Aralık 1992, masumiyetin yandığı gündür. 

 Sezai Babakuş 

(İnternetten alınmıştır) 

 

Sayı : 2009 12